SM-liigapaikka jäi Poriin

Ässät ei antanut huikean ottelusarjan ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa armoa Vaasan Sportille. Porilaiset löivät taululle 3-0 lukemat, joilla karsintasarja ratkesi Ässien eduksi 4-3 -voitoin.

Riemukas jatkoaikavoitto oltiin kopissa käsitelty juuri oikealla tavalla ja Ässät hallitsi kenttätapahtumia alusta lähtien. Tosin Ässät aloitti voiton varmistelun liian aikaisin, mutta siitä huolimatta mitään hätää Patapakalla ei missään vaiheessa ollut.

1. erä: Ässät jyrää Sportin

Ässät lähti otteluun kovalla sykkeellä. Korkea karvaus ja hyvä taklauspeli aiheutti useita kiekonriistoja. Hyvä syke tuottikin ylivoiman, kun Pete Suonpää otti rangaistuksen estämällä taklaamaan yrittänyttä Ässähyökkääjää. Myös Ässien ylivoimapelissä oli ajatusta. Kiekko pyöri muutaman kerran vaarallisesti Jaakko Suomalaisen maalilla, mutta vielä tässä vaiheessa Ässät ei onnistunut hyvistä paikoista huolimatta maalinteossa.

Ässien hyvä jakso katkesi, kun Aki Keinänen otti kahden minuutin jäähyn korkeasta mailasta. Tilanne tapahtui hyökkäysalueella Keinäsen karvatessa ja voidaan laittaa huolimattomuuden piikkiin. Jo torstaina Vaasassa Sportin ylivoimapelissä oli ottelun aikana laskeva trendi, eikä eilisen ottelun ensimmäinen ylivoima muuttanut sitä mihinkään suuntaan. Yhden tilanteen Sport pystyi ensimmäisellä ylivoimallaan rakentamaan, kun Eero Kilpeläinen torjui kaukaa maalintekosektorin reunalta lähteneen vedon ja irtokiekko pyöri hetken aikaa maalinedustalla, kunnes Ässäpuolustus siivosi sen selvemmille vesille.

Alivoimatilanteen jälkeen Ässät ottaa jälleen otteen pelistä. Aivan uudella ilmeellä otteluun tullut Sakari Salminen syötti Markku Tähtiselle maalin kulmalle hyvän tilanteen, mutta Suomalainen pystyi peittämään läheltä maalia tulleen ratkaisuyrityksen. Hetkeä myöhemmin Aki Keinäseltä lyötiin keskialueella maila käsistä ja Jani Kiviniemi lähti huitomiskakkoselle. Ässien ylivoima pyöri jälleen pirteästi, mutta maalia ei saatu aikaan useista hyvistä tilanteista huolimatta.

Heti ylivoiman jälkeen nähdään ottelun avausmaali; Derek Damon ehtii ensimmäisenä irtokiekkoon Sportkulmassa ja jatkaa kiekon heti maalin taakse Sakari Salmiselle, joka hassuttaa ex-Ässä Eetu Heikkisen maalin takana pyöräyttämällä kiekon laidan kautta itselleen. Damon blokkaa toisen ex-Ässän Tuomas Takalan ja Salmiselle avautuu mahdollisuus noustaa vetopaikkaan. Salmisen noustessa b-pisteen kaarelle, Erik Rasmussen aloittaa nousun maalin edustalle. Rasmussen jää Markku Erholtzilta merkkaamatta ja Suomalaisen torjuessa Salmisen laukauksen, Rasmussen pääsee sivaltamaan kiekon tyhjään maaliin. Kotiyleisö repeää huutoon ja Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen ottaa aikalisän heti maalin jälkeen. Avausmaali on näissä karkeloissa ollut valttia, sillä jokainen kerta avausmaalin tehnyt joukkue on voittanut pelin.

Kuitenkaan "mikään ei muutu" ja Ässät jatkaa maalin jälkeenkin hyvällä asenteella. Tommi Huhtalalle pelataan vapaa tilanne aivan Suomalaisen maalin edustalle. Veto ei kuitenkaan, koskaan lähde, sillä Justin Aikins ehtii huitaisemaan Huhtalaa - tosin jäähyn arvoisesti. Ässien hyvin pyörinyt ylivoima tuottaakin tällä kertaa tulosta, kun Marko Kivenmäki pyörittää kiekkoa siniviivalla laidan vieressä. Mave lähtee siirtymään kiekon kanssa kohti keskustaa ja koko Sportin alivoimanelikko liikkuu mukana jättäen toisen kenttäpuoliskon täysin miehittämättä. Kivenmäki syöttää Salmiselle tyhjään tilaan B-pisteelle. Sakke saa rauhassa katsoa mihin ampuu ja Suomalaisen mennessä hieman liian aikaisin jäihin, Salminen ampuu kiekon varmasti maalin kattoon.

Aivan erän lopussa Ässillä on vielä loistava mahdollisuus lisätä johtoaan, kun Sakari Salminen pelataan yksin läpi. Salminen onnistuu harhauttamaan Suomalaisen, mutta rystynosto ei onnistu ja erätauolle mennään Ässien 2-0 johtoasemassa. Sportin otteissa on havaittavissa pientä turhautumista ja summerin soidessa nähdäänkin pikku paini, jonka tuloksena Ässien Tapio Sammalkangas ja Josh Prudden saavat kakkoset väkivaltaisuudesta.

2. erä: Ässät kasvattaa johtoaan ja aloittaa varmistelun

Toinenkin erä alkaa Ässien hallinnalla. Erän alkupuolen paras tilanne syntyi Matti Kuusistolle, joka pääsi polkemaan laidasta 3-2 ylivoimahyökkäykseen. Suomalainen selvittää tilanteen kuitenkin helpohkosti. Heti seuraavassa vaihdossa Jesse Jyrkkiö syöttää upeasti pitkällä syötöllä jäähyltä vapautuneen Tapio Sammalkankaan yksin läpi. Sammalkangas joutuu lähtemaan seisovilta jaloilta, eikä hän pääse irtaantumaan Sport-puolustukselta. Laukaus lähtee kaukaa ja menee suoraan Suomalaisen syliin.

Ajassa 23.46 Tero Määttä ottaa kahden minuutin rangaistuksen estämisestä ja Sportin ylivoimapelin laskeva trendi huipentuu. Ässien alivoimahyökkääjäkaksikko Derek Damon - Erik Rasmussen antavat kovan paineen laidassa Sportin kapteeni Markus Jämsälle. Jämsä ei pysty purkamaan hetkellistä 2-1 tilannetta, kun Rasmussen pääsee katkaisemaan Jämsän syötön. Rasse tökkää kiekon ohi viivassa seisovan Sport-puolustajan ja pääsee polkemaan yksin läpi. Rasmussen yrittää ratkaisua Suomalaisen längistä, mutta Sportin maalivahti pystyy torjumaan. Irtokiekossa ensimmäisenä on kuitenkin Damon, joka saa lakaista kiekon tyhjään maaliin.

Ässien hyvä ote jatkuu aina erän puoliväliin asti. Paras tilanne syntyy Markku Tähtiselle, joka pääsee ohjaamaan maalin edestä kiekon yli maalin. Hyvä jakso katkeaa kuitenkin Miro Rahkolan hieman kyseenalaiseen estämiskakkoseen. Sport pystyy luomaan ylivoimansa aikana yhden vaarallisen maalitekotilanteen, kun Kim Nabb pääsee nousemaan maalin kulmalle, mutta Kilpeläinen torjuu pienestä kulmasta lähteneen vedon. Jäähyn jälkeen Ässät passivoittaa selvästi peliään. Kova karvauspeli siirtyy sivuun ja tilalle tulee 1-3-1 ohjauspeli. Erän loppupuolisko onkin lievää Sport-hallintaa, mutta laukaukset lähtevät kaukaa ja parhaan maalintekosektorin ulkopuolelta, eikä Ässät kärsi suurta hätää missään vaiheessa erää. Näin kahden erän jälkeen tilanne on Ässille 3-0.

3. erä: Voiton varmistelua

Erän alkupuolella Ässät suorastaan tarjoaa Sportille mahdollisuutta tulla vielä peliin mukaan. Ensin Tuomas Huhtanen ottaa hyökkäyspäässä hieman kyseenalaisen kampitusjäähyn yrittäessään yhdellä kädellä huitaista kiekkoa Sport-puolustajan lavasta. Ässien alivoima toimii hyvin, mutta sitten Matti Kuusistolle sattuu musta hetki. Kuusisto saa kiekon omalla alueella ja saa rauhassa katsoa purkupaikkaa. Ratkaisuna on kova lämäri suoraan toisen päädyn muikkuverkkoihin. Sportille tarjoutuu näin mahdollisuus pelata lähes puolitoista minuuttia kolmella viittä vastaan. Sportin ylivoima ei pysty rakentamaan vaaralllisia tilanteita. Muutama laukaus lähtee kaukaa, mutta Eero Kilpeläinen on tänään mies paikallaan. Ottelun tuomareilta Sami Partaselta ja Jyri Rönniltä jää Ässien jäähyjen jälkeen pari päivän selvää Sport-rangaistusta viheltämättä, kun ensin Markku Tähtinen kaadetaan omalla alueella ja hieman myöhemmin Sport-puolustajalta loppuvat keinot Tuomas Huhtasen kanssa 1-1 tilanteessa ja selvä kampitus jää viheltämättä. Tästä seuraa kuitenkin hieman hyvittelyä ja Juha Salmulle tuomitaan helpohko kampituskakkonen. Ässien ylivoima ei kuitenkaan enää pysty parhaimpaansa ja lukemat eivät tulostaululla muutu.

Ässien ylivoiman jälkeen Sport lähtee viimeiseen rynnistykseensä. Paras tilanne syntyy, kun Ossi Pellisen lähettämä purkukiekko katkaistaan viivassa, josta lähtee kova laukaus. Laukaus osuu tolppaan ja kiekko jää Kilpeläisen selän kautta pyörimään maaliviivan tuntumaan. Tilannetta tarkastellaan lopulta vielä videolta, mutta kiekko ei käy maalissa. Sportin painostus hellittää, kun Jaakko Suomalainen purkaa kiekon suoraan katsomoon. Tosin Sportille syntyy vielä alivoimalla mahdollisuus, kun Sakari Salminen yrittää vastaanottaa Jesse Jyrkkiön riskisyöttöä jalallaan ja Toni Sihvonen pääsee ampumaan aivan vapaasti Kilpeläisen nenän edestä. Laukaus osuu suoraan Kilpeläisen syliin ja nolla pitää. Tähän torjuntaan katkeaa myös Sportin selkäranka ja loppuminuutit Ässät suorastaan leikittelee vastustajalla - toki riskejä vältellen. Sport ei pääse edes kunnolla pitämään kiekkoa ja mitään loppukiriä ei enää nähdä. Ässät voittaa ansaitusti pelin numero seitsemän ja jatkaa ensi kaudella SM-liigassa.

Jaakko Ruusunen / UrheiluPori.com

HC Ässät Pori Oy - logo

Ässät - 2008-2009 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2008-2009

Ottelut kaudella 2008-2009

Niklas Rubin jatkaa Ässissä

Ässät ja maalivahti Niklas Rubin ovat tehneet yksivuotisen jatkosopimuksen.

Valmentaja Timo Turunen jatkaa Ässissä

Ässien organisaatioon vuonna 2021 liittynyt valmentaja Timo Turunen jatkaa seurassa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella kaudesta 2024 – 2025 eteenpäin.

Roope Talaja jatkaa Ässissä

Ässät on tehnyt kaksivuotisen jatkosopimuksen hyökkääjä Roope Talajan kanssa. Hyökkääjä on pelannut tällä kaudella ennen illan KooKoo-ottelua 16 ottelua tehoin 4+4 =8.

Sakari Salminen palaa Ässiin

Ässät on tehnyt kevääseen 2022 asti ulottuvan sopimuksen Sakari Salmisen kanssa. Ässien oma kasvatti pelasi seurassa viimeksi vuosina 2017 – 2019, jolloin 50 ottelussa syntyi tehopisteet 17+30 =47.