Voitto on voitto

Heikolla asenteella perjantai-illan Futsal Cup otteluun lähtenyt Ilves FS sai tehdä koko 40 minuuttia hommia jatkopaikansa eteen. EPS A käytti paikkansa tehokkaasti hyväksi ja tarjosi kunnon ottelun.

Ilveksen Futsal Cupin 4. kierroksen ottelu eteni alusta loppuun miltei saman kaavan mukaisesti. Ilves näytti vastustajalleen mallia, miten palloa pidetään ja peliä pyöritetään, mutta EPS näytti Ilvekselle mallia miten maalipaikat käytetään hyödyksi.

Vaikka ottelu näytti Ilveksen pelejä seuranneille höntsäämisvauhtiselta, riitti siinä roppakaupalla tapahtumia. Ilveksen kärsivällinen pallonsiirtely ja pallottomien pelaajien liike tuntui aiheuttavan vaikeuksia vastustajan puolustukselle ja maalipaikkoja riitti melkein joka vaihtoon. Ilves-pelaajien viimeistely löytyi kuitenkin jatkuvasti joko luokasta "neppailu" tai "yliyrittäminen", jotka eivät ole niitä tehokkaimpia tyylejä.

Sen sijaan EPS:n pelaajat eivät olleet tulleet Tampereelle asti pelaamaan kotiotteluaan neppaillen. Ensimmäinen kunnon tilanne Ilves-maalilla ja verkko heilui heti. Niklas Forsström pujotteli itsensä pienessä tilassa vetopaikkaan ja laukoi voimalla pallon maaliin Juho Laineen längistä. Kolme Ilves-puolustajaa seurasivat kosketusetäisyydellä tilannetta, mutta tuntuivat läpi tilanteen vain pohdiskelevan pitäisikö derivoida vaiko integroida?

EPS:n ilo tuntui jäävän lyhytaikaiseksi, sillä Ilves tasoitti heti seuraavassa vaihdossa. Maalin teon mallia näytti Ilves-kapteeni Juha-Pekka Torvinen, joka sijoitti pallon varmasti verkkoon. Heti tasoituksen jälkeen Hawaiji-vaihde meni kuitenkin takaisin silmään, ja 11 sekuntia aloituspotkun jälkeen pallo oli taas Ilves-maalissa. Maalintekijänä kaukolaukauksella Tomas Kivelä. Toinen laukaus kohti Ilves-maalia ja toinen maali.

Johtomaali nosti selvästi hurmion päälle EPS A:n pelaajissa, mihin Ilveksen oli vaikea vastata. Palloa kyllä hallittiin vaikka ja kuinka, mutta pelaajien ajatukset olivat täysin kateissa, mikä näkyi typerinä syöttöinä, huonoina harhautuksina ja ylipäätään täysin asennettomana pelaamisena.

Ensimmäisen puoliajan neppailun jälkeen puoliajalle päästiin 3-3 lukemissa. Ilveksen jälkimmäisissä maaleissa oli molemmissa mukana Antti Teittinen, joka ensin huiman soolon päätteeksi tasoitti pelin 2-2:een ja myöhemmin pohjusti Teemu Alatalon 3-3 tasoituksen. EPS:n kolmannen maalin teki välissä Sami Virtanen, joka pääsi yliyksinkertaisen kulmapotkun jälkeen laukomaan pallon vapaasti verkkoon.

Puoliaikamehujen, -hieronnan ja -manikyyrien jälkeen Ilves-pelaajat palasivat kentälle entistä ehompina ja saivat pelattu futsalia jonkun aikaa. Puoliajan puolivälissä Ilves johtikin jo 3-5. Ensin Timor Inapshba vei Ilveksen takaisin johtoon ja perään Janne Mertasen poikittaissyöttö maalille ohjautui maaliin EPS:n omasta pelaajasta.

Johtomaalien jälkeen alkoi taas harmittava neppailu. Maalintekoa päästiin yrittämään jokaisesta kulmasta ja kuinka läheltä ja kuinka monella vapaalla pelaajalla tahansa, mutta EPS:n maalissa pelannut Pasi Reiju nollasi Ilveksen maajoukkuetähdet kerta toisensa jälkeen loistavan pelisilmänsä ansiosta. Aina kun koitettiin vielä syöttää, katkaisi Reiju syötön, ja aina kun lauottiin, näki Reiju jo kaukaa miten sijoittua, tehden torjuntatyöstään helpon näköistä.

Hyvien torjuntojensa lisäksi kävi kovan laukauksen omaama Reiju nostamassa itsensä ottelun pelaajaksi laukomalla jäätävän vapaapotkumaalin kaukopilkun takaa. Nouseva pallo takaristikon kautta takaylänurkkaan ja peli olikin yht'äkkiä 4-5, kun kolme minuuttia oli vielä jäljellä.

Ilveksen täytyikin viimeisinä minuutteina jo pelata tosissaan, sillä EPS:n pelaajat tekivät kaikkensa päästäkseen vähintään jatkoajalle hyvin pelaamassaan ottelussa. Koko viimeisen minuutin ajan Ilves piti palloa itsellään, mutta EPS:n tehokkuus meinasi vielä siltikin päästä otsikoihin. Alimpana pelaajana ollut Teittinen päätti viime hetkellä antaa itselleen tulleen syötön mennä omalle maalivahdille asti, mutta Laine ei ollutkaan samalla aallonpituudella, ja koko Ilves-vaihtopenkki katseli henkeä pidättäen miten pallo vieri kohti maalia, mutta osui lopulta vain tolppaan.

Viimehetkillä tapahtuneen tilanteen jälkeen ottelun loppuvihellys tuntui vapauttavalta. EPS A oli tarjonnut paljon kovemman vastuksen kuin mitä ennakkoon oli Ilves-leirissä ajateltu ja helpon voiton sijasta koko 40 minuuttia oli jouduttu raatamaan jatkopaikan eteen. Futsal Cupin seuraavalla kierroksella vastus onkin ennakkoon kovempi, sillä vastaan asettuu GFT. Samanlaisella neppailulla ei siinä ottelussa pärjätä, mutta toisaalta, samanlainen yhden maalin voitto toki riittäisi.

Nähdyn ottelun jälkeen voi perustellusti kysyä, onko Ilveksellä maalinteko-ongelma? Samalla voi kysyä onko joukkueella myös asenneongelma? Entä löytyykö motivaatio-ongelmia, loukkaantumisherkkyyttä, ylimääräistä jalkahikeä, steariinia ja kosteiden jatkopelien jälkeen voi kysellä myös muiden ongelmien perään.

Kysymyksiä ja mahdollisia ongelmia on hauska heitellä ilmoille, mutta yksi asia tuntuisi olevan tällä hetkellä selvä: Ilves pelaa tiukkoja pelejä. Aivan sama onko vastassa ollut Futsal-Liigan kärkiporukoita, sarjanousijoita vai divisioonia alempana pelaavia A-junioreita, Ilves on pelannut tiukkoja pelejä. Joukkue tuntuu suorastaan hakeutuvan tappion rajamaille ja keräävän itsensä uudestaan kokoon, joukkueeksi, voittamaan ottelun.

Ehkä tämän hetken ajankohtainen Ilves-kysymys voisikin olla seuraava:
Kuinka arvokas on joukkue, joka osaa pelata tiukkoja pelejä, silloin, kun pelit tulevat yhä tiukemmiksi?