Pakkovoitto osa 3

Ilves haki tärkeät kolme pistettä PoPa:n vieraana. Kokeilevalla kokoonpanolla liikkeellä ollut Ilves nousi kahdesti tappioasemasta tasoihin ja onnistui lopulta kääntämään koko ottelun voitokseen. Satelliiteillaan palkintoraadin ottelussa hurmasi Jani Nyblom.

11:06 - 1-0 Jarno Haanpää (Sami Rantala)
15:08 - 1-1 Matti Anttonen (Tuomas Kallioinen)
16:30 - 2-1 Jarkko Reinikka, 10m
18:11 - 2-2 Jani Nyblom (Anttonen)
32:06 - 2-3 Antti Teittinen (Juha-Pekka Torvinen)

Ilveksen kokoonpano ottelussa tarjosi näyttöpaikkoja vähemmälle peliajalle kauden aikana jääneille pelureilla. Ilvekseltä oli loukkaantumisten ja muiden poissaolojen takia sivussa ainakin viisi pelaajaa, joten isoja minuutteja oli tarjolla niin Sami Kokkoselle, Jarno Majamaalle, Olli-Pekka Toikkoselle kuin myös itse päävalmentaja Petteri Pulkkiselle.

Ottelu alkoi Ilveksen hyvällä otteella. Jo ensimmäisessä vaihdossa Ilves sai kolme kulmapotkua ja pelin painopiste pysyi PoPa:n päädyssä. Kovin vaarallisia tilannetta ei hyvästä pyörityksestä huolimatta nähty ja pelin ensimmäinen kunnon maalipaikka aukesikin PoPa:lle. Pienen syöttähassin jälkeen PoPa:n pelaajalle tarjoutui vetopaikka kuuden metrin rajalta, mutta laukaus suuntautui yli maalin. Ilveksen ensimmäinen avopaikka syntyi hetkeä myöhemmin. Antti Teittinen jäi sivurajapotkussa vapaaksi maalin edustalle, mutta laukauksen osoite oli sama, yli maalin.

Maalihanat avautuivat 11 minuutin pelin jälkeen, kun PoPa:n kovin pistenikkari, Sami Rantala, sai syötön vasemmalle laidalle. Rantalan ratkaisu oli röyhkeä haasto laidan puolelta kohti päätyrajaa ja nappisyöttö maalille. Kolmen Ilves-pelaajan ohi tullut pallo tavoitti lopulta Jarno Haanpään, joka laukoi pallon sydämensä kyllyydestä tyhjään maaliin.

Tappiolle jäänyt Ilves aloitti heti tasoitusmaalin hakemisen. Jos pelin painopistettä ei saatu muuten painettua kotijoukkueen päätyyn, nousi Tuomas Kallioinen maaliltaan tukemaan hyökkäyksiä viidentenä kenttäpelaajana. PoPa:n puolustukselle viidellä pelaajalla pyörittäminen taisi tulla yllätyksenä, sillä kukaan ei tuntunut tietävän, miten Kallioisen nousut pitäisi ottaa vastaan.

Kallioinen käytti kentälle auenneen tilan hyvin hyödykseen ja pääsi vapaisiin laukaisupaikkoihin. Ensimmäinen laukaus ei tuottanut muuta kuin kulmapotkun, mutta lisää oli tarjolla. Lyhyen pyörityksen jälkeen avautui jälleen laukaisutilaa Kallioiselle. Kova laukaus muutti matkalla hieman suuntaansa maskissa olleesta Matti Anttosesta, eikä PoPa:n maalissa ollut Eero Mäkinen mahtanut tolpan kautta maaliin painuneelle vedolle mitään.

Tasoituksesta huolimatta Ilves joutui ensimmäisellä puoliajalla ahtaalle, sillä virhetili täytyi reilusti ennen puoliaikaa. Ajassa 16:30 syntyi kuudes virhe ja pallo vietiin 10 metriin. Jarkko Reinikka asettui pallon taakse, eikä PoPa:n pelin sydän erehtynyt. Pallo tolpan kautta sisään ja PoPa oli jälleen johdossa.

Sisuuntuneelta Ilves-ryhmältä ei mennyt tasoitukseen kuin puolitoista minuuttia, asialla oli tällä kertaa Jani Nyblom. Anttonen pelasi pallon targettina olleelle Nyblomille, joka pyrki ensin vapauttamaan laukaisujalkansa vasemman kautta, sitten oikean kautta, ja kun tilaa ei syntynyt, laukoi pienen ruuhkan lävitse kohti maalia. Jälleen maskista tullut laukaus eikä Mäkinen maalillaan voinut kuin seurata pallon pomppimista yläriman kautta maaliin. Ties kuinka mones tahtomaali Nyblomilta tällä kaudella.

Toiselle puoliajalle lähdettiin tasaisesta 2-2 tilanteesta. Molempien joukkueiden korkea karvauspeli antoi kuitenkin viitteitä siitä, että ottelussa pelattiin yhä voitosta.

Ilves aloitti puoliajan hyvällä liikkeellä. Ykkösketju tuntui pyörittävän pidempiä hyökkäyksiä, joilla hakivat kärsivällisesti maalintekopaikkoja, ja kakkosketju aiheutti päänvaivaa porilaisille lukuisilla haastamisillaan. Varsinkin vikkeläjalkainen kikkakokoelma nimeltään Toikkonen pakotti PoPa:n pelaajat käyttämään rumiakin otteita hyökkäysten pysäyttämiseksi.

Kotijoukkueen rikkeet tarjosivat Ilvekselle kolme vapaapotkua maukkaista paikoista. Kahdesta ensimmäisestä nähtiin ylilaukaukset, mutta kolmannesta saatiin tulosta. Pienen seinäkuvion jälkeen Juha-Pekka Torvinen tarjosi pelivälineen toisella laidalla kytänneelle Teittiselle. Ukrainalaistyylisen valelaukauksen esittänyt Teittinen tanssahteli keskelle vastustajan puolustusta ja tälläsi pallon alanurkkaan ennen kuin kukaan ehti kunnolla tajuta mitä tapahtui.

Ensimmäistä kertaa ottelussa tappiolle jäänyt PoPa otti pelin väkisin hallintaansa heti takaiskumaalin jälkeen. Joukkue pakotti Ilveksen kerta toisensa jälkeen nopeisiin pallonmenetyksiin ja katsojien riemuksi suurin osa pyörityksestä tapahtui jälleen Ilveksen päädyssä.

PoPa:n rohkea pelitapa oli muutaman kerran kostautua joukkueelle, sillä Ilvekselle avautui paikkoja nopeisiin ylivoimahyökkäyksiin. Ilveksen viimeistely oli kuitenkin surkeaa, sillä Mäkinen PoPa:n maalissa ei joutunut edes torjuntatöihin hyökkäysten päätteeksi.

Viisi minuuttia ennen ottelun loppua PoPa otti myös viidennen kenttäpelaajan mukaan hyökkäyksiin. Joukkue haki laukaisupaikkoja pääasiassa tehokaksikolle Reinikka-Rantala. Rantala pääsikin muutaman kerran kokeilemaan, mutta Kallioisen jalkatorjunnat pitivät Ilveksen pinnalla.

Ilveksen oma pallollinen peli oli täysin hukassa ottelun lopulla, eikä joukkue tuntunut saavan yhtäkään syöttöä enää omille. Puolustuspeli sentään toimi. Ja sehän riittää. PoPa haki tasoitusta aina viimeisille sekunneille asti, mutta Ilveksen puolustus nollasi tilanteet Kallioisen johdolla. Lopputulos: PoPa - Ilves 2-3.

Voitto nosti Ilveksen sarjataulukossa jo toiseksi, sillä edellä ollut Tervarit hävisivät oman ottelunsa vieraissa KaDy:lle. KaDy:n voitto piti myös pudotuspelitaistelun kuumana, sillä viisi joukkuetta taistelee yhä kolmesta jäljellä olevasta pudotuspelipaikasta. GFT on ainoana joukkueena varmistanut paikkansa pudotuspeleissä, kun joukkueilla on vielä joko kaksi tai kolme ottelua runkosarjaa jäljellä.

Ilveksen päävalmentaja Pulkkisen mietteet PoPa-ottelusta:
"Lähtökohdat otteluun olivat hankalat runsaiden poissaolojen takia, mutta porukka osoitti laatua löytyvän laajalla rintamalla. Toikkonen, Majamaa ja Kokkonen olivat kaikki hyvällä pelipäällä ja antoivat vahvat näytöt."

Pulkkisella oli samalla mielessä jo ensi viikonlopun GFT ottelu:
"GFT-pelissä on panoksena kotietu pudotuspeleihin, joten kyseessä on tärkeä peli. Spiralilta ei ole ilmaisia pisteitä tarjolla, joten pistetään GFT tiukalle.", kommentoi Pulkkinen.