TuTo kaatui taistellen

Kupittaalla pelatussa TuTon ja Jokipoikien välisessä neljännessä ottelussa välieräsarja oli katkolla vierailija Jokipojille. TuTo antoi jo ennakkoon tasoitusta vastustajalleen, sillä TuTo-ikoni Tero Forsell oli sivussa loukkaantumisen vuoksi, Matti-Pekka Pelkonen oli edelleen toipilaana ja Juho Santanen aloitti maalillaan kipeänä. Taisteluhenkeä oli kuitenkin selkeästi ilmassa ja ottelussa kumpikaan joukkue ei saanut ilmaiseksi mitään.

Avauserään vierailija Jokipojat lähti tuttuun tapaan fyysisellä ja aggressiivisella karvauksella. TuTo vastasi fyysiseen peliin isännän elkein ja heti alusta alkaen nähtiin makoisaa taklauspeliä. Ensimmäinen todellinen maalitilanne nähtiin parin minuutin kohdalla Vuorisalon karatessa läpi, mutta Ore aloitti vahvasti vieraiden maalilla, torjuen yrityksen. Pian alkoi TuTon ylivoimapeli, joka käynnistyi surkeimmalla mahdollisella tavalla. Jokipoikien Puustinen karvasi hienosti kiekon itselleen ja vapautti Häikiön läpiajoon. Häikiö ei epäröinyt ja laittoi kiekon Santasen jalkojen välistä maaliin. TuTon ylivoimapelin moottori yskähteli todella pahoin, eikä pakkopeliä saatu millään aikaiseksi.

Myös tasaviisikoin pelattaessa TuTolla oli selkeitä ongelmia. Omalta alueelta tapahtuvat lähdöt ontuivat ja avauspeli oli vaikeaa Jokipoikien aggressiivista karvauspeliä vastaan. Jokipojat pääsikin syötönkatkoilla iskemään terävästi, mutta Santanen oli oivalla pelipäällä. Myös TuTolla oli omat paikkansa, joista ajassa 10.13 syntynyt tilanne käytettiin hyväksi. Dahla avasi omasta päädystä kiekon Vuorisalolle, joka iski upean soolonsa päätteeksi kiekon vanhanaikaisella maaliin ohi vahvasti aloittaneen Oreen. Maalin jälkeen erä jatkui tasaisissa merkeissä ja parhaat paikat osuivat TuTon Arttu Virtaselle ja Jokipoikien Tomi Karlssonille. Maalivahdit jatkoivat kuitenkin vahvasti, eikä lisämaaleja nähty.

Toisen erän alkuun TuTo joutui alivoimalle Tuukka Pulliaisen kaksiminuuttisen myötä ja jäähy kostautui karvaalla tavalla. Jokipojat pyöritti ylivoimaansa TuTon alueella ja Samu Pitkänen pääsi laukomaan. Santanen torjui Pitkäsen vedon ja siitä seuranneen Karlssonin laukauksen. Kiekko jäi kuitenkin maalin eteen ja Jarno Koskirannalla oli helppo työ laittaa kiekko puolityhjään maaliin. TuTo sai heti perään ylivoimamahdollisuuden Tapio Ahtosen jäähyn myötä, mutta ylivoimapeli jatkui takkuisena ja maalit jäivät uupumaan. Pelin tempo ei missään vaiheessa noussut huikeaksi ja se laski entisestään toisen erän puolen välin tuntumassa. Kentällä oli ottelusarjan nopean aikataulun vuoksi kaksi todella väsynyttä joukkuetta, eikä kotijoukkuetta edesauttanut missään tapauksessa raskas puolivälieräsarjakaan. TuTo kuitenkin taisteli leijonan lailla ja kykeni hallitsemaan toista erää, luoden samalla erän parhaat maalintekopaikat. Loistava mahdollisuus maalintekoon syntyi muun muassa Jokilalle, Iiro Junnilalle, Mikko Jortikalle ja jälleen loistavasti pelanneelle Ville Peltosuolle, mutta Ore jatkoi hienoja otteita maalillaan. Myös Santanen oli kotijoukkueen maalilla kuumeen lisäksi aika ajoin helteessä etenkin Koskirannan ja Matti Näätäsen ahdistelujen edessä, mutta myös Santanen jatkoi venymistä maalillaan.

Erän edetessä kohti loppuaan TuTo pääsi jälleen kerran testaamaan ylivoimapelinsä tehokkuutta ja tällä kertaa ylivoima oli täydellisen tehokasta. Jokipoikien maalin eteen syntyi hirveä mylläkkä TuTon pyörittäessä ja Martin Tuominen nappasi kiekon itselleen. Tuominen syötti kiekon samantien eteenpäin Ville-Matti Koposelle, joka tarjoili upealla poikittaissyötöllä loistopaikan Jokilalle, jonka laukaus upposi etunurkasta sisään. Komea maali ja komea maalihan kaipaa myös komean tuuletuksen ja siitä Jokila piti huolen. Koko erän Jokilalle buuannut Jokipoikien faniryhmä sai mitä tilasi Jokilan luistellessa tekemänsä maalin jälkeen ryhmää kohti kädellään uhoten. Siinä sitä todellista playoff-henkeä. Erätauolle lukemissa 2-2.

Kolmanteen erään lähdettiin siis tasatilanteessa ja kentälle asteli entistäkin taistelevampi ja voittoa hamuava joukkue, kotijoukkue TuTo. Erän alkuun isännät hoitivat taitavasti toisesta erästä jatkuneen alivoiman. Jo minuutin jälkeen huikean minuuttimäärän ottelussa raatanut Jokila toi kiekon loistavasti ylös ja rakensi upean tilanteen Pulliaiselle, jonka laukaus suuntautui kuitenkin ohi. Heti perään oli Koskirannalla toisessa päässä loistava tilaisuus iskeä johtomaali, mutta Santanen jatkoi hyviä otteita maalinsuulla ja torjui Koskirannan maalintekoyrityksen. Heti tilanteen perään Karlsson pääsi laukomaan vaarallisesti, mutta Santanen oli jälleen mies paikallaan. Neljän minuutin pelin jälkeen syntyi erän ensimmäinen jäähy. Vieraiden Luke Sellars lähti jäähyaitioon kampituksesta ja TuTo pääsi ylivoimalle. TuTo sai pakkopelin pyörimään hyvin, kunnes maalinedustahässäkän päätteeksi ja kaikkien ihmetykseksi kotijoukkueen taistelun ruumiillistuma Virtanen lähetettiin istumaan kakkosta huitomisesta. Peli jatkui hetken aikaa tasavajaalla, kunnes Jokipoikien Sellars palasi kentälle ja alkoi Jokipoikien ylivoima. TuTo jatkoi kuitenkin loistavaa alivoimapelaamista ja kotijoukkue suorastaan tyylitteli alivoimatilanteen pois. Jäähyn jälkeen pelissä tuli hiukan sekava vaihe, jonka aikana molemmat joukkueet pääsivät ajoittain melko vapaasti pyörittämään peliä, mutta molempien maalivahtien jatkaessa loistavaa peliään ei maaleja syntynyt.

Erän paras maalipaikka syntyi kesken Jokipoikien hallinnan. Jarmo Jokila pyyhkäisi vauhdilla laidalta läpi, harhautti loistavasti Jokipoikien Sellarsin ja eteni kohti maalia. Vedon hetkellä vieraiden Mika Mäkiaho kaatoi Jokilan todella törkeästi ja ainut oikea tuomio tilanteesta olisi ollut rangaistuslaukaus. Tuomareilla ei kuitenkaan ollut rohkeutta tuomita tilanteesta rankkaria ja Mäkiaho selvisi tilanteesta kahden minuutin jäähyllä. Tilanteesta seurannut TuTon ylivoimapeli oli jälleen melko vaisua ja ainut todellinen maalipaikka syntyi Virtaselle. Ore kuitenkin torjui Virtasen vedon patjoillaan ja Jokipojat selvisi pälkähästä. Mäkiaho tuntui kuitenkin viihtyvän hyvin Kupittaan hallin jäähyaitiossa ja vain vajaat uoli minuuttia edellisestä kaksiminuuttisesta, lähti Mäkiaho uudelleen istunnolle väkivaltaisuudesta kaadettuaan ylös nousseen Antti Teerimäen. Erikoistilanne lähti käyntiin ja ylivoimapeli oli edelleen TuTolle yhtä tervan juontia. Tällä kertaa kiekko pyöri hyvin alueella, mutta laukaukset olivat hyvin harvassa ja peli eteni vääjäämättä kohti jatkoaikaa. Kellon näyttäessä 56 minuuttia pääsi Jokipoikien Pitkänen laukomaan kiekon vaarallisesti kohti ylänurkkaa, mutta Santanen oli tilanteessa hereillä ja koppasi kiekon varmasti hanskaansa. Tilanteet eivät loppuneet vielä tähän, sillä erän lopulla Jokilan kädet kävivät jälleen ja vaarallisen tilanteen päätteeksi Jokilan laukoma kiekko vieri maaliviivaa pitkin ohi. Kiekko jäi kuitenkin Jokipoikien alueelle ja vieraiden Näätänen nosti kiekon paniikinomaisesti katsomoon. Näin TuTolle tarjoutui erän neljäs ylivoima, mutta virsi oli jälleen sama; peli pyöri hyvin, mutta laukausten määrä oli liian vähäinen. Näin ollen maalit jäivät syntymättä ja edessä oli jälleen jatkoaika.

Heti jatkoajan alkuun kotijoukkueella oli loistava paikka viedä ottelusarja viidenteen otteluun. Pulliainen tarjoili Jokilalle namupassin, mutta Jokilan laukaus kilahti tolppaan. Jatkoajan alku oli hyvin tarkkailevaa pelaamista ja tilanteet olivat vähissä. Kaikkien yllätykseksi, kuin salama kirkkaalta taivaalta, Jokipoikien Mäkiaho kuitenkin iski ottelusarjan ratkaisun. Mäkiaho toi kiekon ylös, kiersi maalin ja iski kiekon Santasen jalkojen välistä vanhanaikaisella maaliin. Jokipoikien juhlat alkoivat ja kotijoukkueen loistavasti taistelleet pelaajat joutuivat nielemään tappion karvasta kalkkia. Peli päättyi lukemiin 2-3 ja Jokipojat eteni Mestiksen finaaleihin voitoin 3-1.

Ottelun päätyttyä oli edessä totuttuun tapaan palkintojenjako, joka ei varmasti kotijoukkueen pelaajia hirveästi lämmittänyt. Joka tapauksessa palkinnot jaettiin ja kotijoukkueen leijonapelaajaksi valittiin loistavasti pelannut Jarmo Jokila. Veikkauksen mitaleista pronssinen meni Jarmo Jokilalle, hopeinen Antti Orelle ja kultainen ratkaisuosuman iskeneelle Mika Mäkiaholle.

Illan päätteeksi oli edessä lehdistötilaisuus. Kotijoukkue TuTon päävalmentaja Niukkanen oli ymmärrettävästi hiukan normaalia vaisuimmissa tunnelmissa tappion myötä. Niukkanen kuitenkin kiitteli loistavasti taistellutta ryhmäänsä ja painotti, että TuTo on selkeästi ylempänä, mitä käytännössä ottaen jokainen seuran ulkopuolinen henkilö oli ennen kauden alkua arvioinut. Niukkanen tosin myönsi, että edellä mainittu asia ei tällä hetkellä hirveästi lämmitä. Niukkaselta kysyttäessä joukkueen jaksamisesta, totesi hän, että joukkueen pukukopissa on ollut niin loistava fiilis, että sillä ollaan näinkin pitkälle jaksettu, huolimatta kolmella kentällisellä pelaamisesta (loukkaantumisten pakottamana). Jokipoikien päävalmentaja Pikkarainen puolestaan kehui vuolaasti TuTon taitavaa joukkuetta ja kertoi TuTon olleen pahin mahdollinen vastustaja heille. Hänen mukaansa seuraavaksi vastaan asettuva joukkue tulee sopimaan heidän pelityylilleen paremmin. Maalivahdeista puhuttaessa, molemmat kiittelivät loistavasti pelanneita maalivahteja.

Kausi jatkuu keskiviikkona pronssiottelun merkeissä, mitalit tavoitteena.

TuTon tiedotteesta / UrheiluTurku.com

Turun Toverit - logo

TuTo - 2008-2009 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2008-2009

Ottelut kaudella 2008-2009

Simon Suoranta TUTOon loppukaudeksi

Kokenut hyökkääjä Simon Suoranta liittyy TUTOn harjoitusvahvuuteen välittömästi, mutta pelaamassa hänet nähdään todennäköisesti vasta ensi viikolla.

Mikael Hakkarainen siirtyy TPS:n riveihin

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Mikael Hakkaraisen kanssa. Keskushyökkääjän tontilla viihtyvä 23-vuotias Hakkarainen liittyi TPS:n harjoitusvahvuuteen tänään perjantaiaamuna.

Lauri Korpikosken kausi päättyi lonkkaoperaatioon

Turun Palloseuran kapteenin Lauri Korpikosken lonkka tähystettiin maanantaina Turussa. Operaation myötä Korpikosken pelit tältä kaudelta on pelattu, joskin leikkaus sujui hyvin.

TPS:n maalivahtiosasto vahvistuu Kari Piiroisella

Turun Palloseura on tehnyt lainasopimuksen maalivahti Kari Piiroisen kanssa. 19-vuotias siirtyy TPS-paitaan Tampereen Tapparan sopimuspelaajana, joskin kuluvalla kaudella hän on pelannut Mestistä TUTOn paidassa.

Maalivahti Rasmus Tirrosen sopimus on purettu

Turun Palloseura ja maalivahti Rasmus Tirronen ovat purkaneet pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Ukko-Pekka Luukkonen jatkaa TPS:ssä

NHL-seura Buffalo Sabresin sopimuspelaaja, maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen jatkaa edelleen Turun Palloseuran riveissä.