TPK:lle voitto juhlaottelusta

Heikko, heikompi, umpisurkea. Siinä kolme aika osuvaa adjektiivia kuvaamaan lauantaina 4.12. Turun Samppalinnan palloiluhallissa pelatun Pallokerhon 75-vuotis juhlaottelun osapuolten antia ottelutapahtumalle. Kukin pättääköön itse kenet laittaa minkäkin kuvauksen alle.

Aurajokivarrenylpeyden ensimmäinen liigakamppailu kuluvalta viikonlopulta ei todellakaan tarjonnut hirveästi niitä asioita, mistä futsal normaalisti tunnetaan ja mitä ihmiset haluavat nähdä ottelutapahtumaan saapuessaan. Niinpä jo etukäteen tulevan pelin käsikirjoituksen oikein haistellut turkulaisyleisö ei ollutkaan löytänyt paikalle kuten normaalisti.

Ottelun ensimmäinen jakso oli yleisön kannalta katsottuna valittettavan aneemista pelaamista molemmilta joukkueelta. Kotijoukkue ei ollut ottelun alla annetuista ohjeista huolimatta kentällä kovin aktiivinen ja vierailijoiden pelaaminen näytti kovin sattumanvaraiselta. Pitkän matkan pohjoisesta tehneiden Tornionlaaksolaisten riveissä tunnuttiin luottavan enemmän yksilöiden onnistumiseen kuin kollektiiviseen joukkuepelaamiseen.

Pelin avausmaalin  viimeisteli melko odotetusti kotijoukkue Turun Pallokerho. Ajassa 03:14 ”Isojen poikien” Matti Heimo ampui suoraan ilmasta FTK-kassarin längistä pallon vieraiden rysään. Maali syntyi hienosti pelatun rajapotkuerikoistilanteen seurauksena ja hallitulla loopilla pallon maalineteen vapaaseen paikkaan kiertäneelle Heimolle tarjoili ottelun ykköshahmo Kai Lempinen.

Ottelun toinen maali syntyi vähän yllättäen ajassa 07:35 tilanteesta, joka ei ensi alkuun edes näyttänyt varsinaiselta maalintekotilanteelta. Puputin paikan Pitkäsen kentästä tähän otteluun ottanut Tomi Tuominen tarjoili pallon avausmaalin syöttäneelle Lempiselle pelialueen oikeaan laitaan, tämä pelasi parilla askelharhautuksella jalkansa vapaaksi vartioijaltaan ja lähetti lujan laukauksen kohti Nykäsen vartioimaa FTK maalia. Aika kaukaa tullut, mutta todella tarkkaan aivan etuyläkulmaan suunnattu laukaus jätti pohjoisenpojan vaille mahdollisuuksia, ja palloa kiikutettiin jälleen pelialueen keskelle maalatulle täplälle.

Aivan erän lopussa, sen viimeisllä minuutilla, vierailija FTK:lla oli kaksikin todella herkullista maalintekotilannetta, joista pohjoisen miehet olisivat voineet tehdä ainakin kavennuksen otteluun, mutta Gullstenin tolppalaukausta lähemmäksi kerhomaalia vieraat eivät lopulta päässeet. Molemmat tilanteet syntyivät kotijoukkueen huolimattoman keskialueen pelaamisen ja siitä aiheutuneiden pallonmenetysten seurauksena.

Ensimäisen jakson erikoisuus oli kenties se, että aika olemattomasta intensiteetistä huolimatta vierailijoiden kumulatiiviset virheet tulivat täyteen jo pelin yhdeksännellä minuutilla. Tuon jälkeen mitään aiemmin vihellettyä rikettä ei enää katsottu rikkeen arvoiseksi, vaan jalkoihin liukumiset, selkään ajot, obstruktiot jne. olivat olennainen osa peliä, siinä missä hallitusti suoriteut plogit, pumppujuoksut, loopit tai vaikkapa aktiivisella pelillä luodut laitatunnelitkin.

Joukkueet poistuivat erätauolle kuuntelemaan valmentajiensa ripitystä kotijoukkueen johtaessa peliä lukemin 2-0.

Pelin jälkimmäisen puoliskon ensimmäisellä viidellä minuutilla vierailija FTK otti varmasti kaikkien hallissa olleiden katselijoiden yllätykseksi ottelun ohjakset täydellisesti itselleen. Pohjoisen poikien liike oli kentällä parempaa, he menivät terävämmin palloille ja yksinkertaisesti tuntuivat haluavan enemmän.

Ja erän neljännellä minuutilla vierailijoiden yritys palkittiin lopulta tavalla, joka ei voinut olla herättämättä kotijoukkuetta taistelemaan tosissaan ottelun voitosta.

Ensin ottelun päätyttyä vieraiden parhaana palkittu Aleksi Gullsten riisti pallon Petteri Pitkäseltä keskiympyrässä, ja karkasi kollegansa kanssa kaksi vastaan yksi tilanteeseen. Kerhovahti Marko Laaksonen oli tilanteessa voimaton, kun Gullstenin tarkka laukaus painui vastustamattomasti maalin vasempaan alakulmaan. Kello ilmoitti maalinteko ajaksi 23:41.

Ja 11 sekunttia myöhemmin Kemi-Torniolaiset olivat ottelussa jo tasoissa.

Valitettava tilanne lähti kehittymään kun kotijoukkue yritti nopeaa vastahyökkäystä suoraan aloituksesta, koska vierailijoiden kaikki pelaajat eivät olleet siinä vaiheessa vielä valmiina aloittamaan peliä (kaikki toki omalla kenttäpuoliskollaan).

Pallokerhon hyökkäyspään pallonmenetyksestä vierailijat pääsivät vastahyökkäykseen, jonka kotijoukkue sai vielä kertaalleen poikki, mutta joka hirvittävän flipperin jälkeen löytyi Puputin taaksepäinsyötön ja Laaksosen avauksen jälkeen pallokerhon maaliverkoista. Maalintekijäksi aikakirjoihin merkattiin FTK:n Henri Louste.

Tästä alkoi kuitenkin kotijoukkueen ryhdistäytyminen ottelussa, mistä on osoituksena muun muassa se, että maaliakohden suuntaantuneet laukaukset kirjattiin pelin viimeisen vartin aikana lukemin 12-1.

Alkutahdit Aurajokivarren ylpeyden irtiottoon soitteli vierailijoiden ensimmäisessä maalissa ainakin osasyyllisenä ollut Petteri Pitkänen. ”Kenttä” sai pallon hyökkäyspään vasempaan laitaan jossa tämä Kokemäen lahja suomalaiselle futsalille pelasi itsensä upeilla Cruijff-käännöksillä irti vartijastaan ja veto paikkaan. Kello pysähtyi aikaan 27:08, kun Petterin laukaus painui ohi voimattoman kemitorniolaisvahdin ja siirsi kotijoukkueen jälleen pelissä johtoon.

Pallokerho siirtyi pelissä ensimmäistä kertaa kolmen maalin johtoon ajassa 29:00. Hermannien väkkärä Cuong Tran jätti upeasti hyökkäyspään vasemmalla laidalla vartioijat jälkeensä ja pelasi oikeaoppisesti pelivälineen maalivahdin ja myöhässä olleiden kenttäpelaajien välistä kohden takatolpalle noussutta Jari Niemistä. ”Putan” ensiysitykseen FTK:n Nykänen sai jalkansa vielä väliin, mutta Kerhopelaaja seurasi hienosti tilanteen loppuun ja nosti pelivälineen maalinkattoon yli maassa maanneen maalivahdin. Tilanne 5-2.

Kotijoukkueen seitsemäs ja kahdeksas maali olivat jälleen ”Isojen poikien” käsialaa, ja samalla sitä taattua ykköslaatua. Petteri Pitkäsen viimeistelemä 7-2 maali lähti muodostumaan omanpään vapaapotkusta, josta useamman yhdellä pelatun kosketuksen jälkeen pallo löytyi vieraiden maalista. Kuvion joka johti Matti Heimon viimeistelemään 8-2 maaliin olin ainakin henkilökohtaisesti nähnyt jo useamman kerran tällä kaudella, mutta aina se jaksaa lämmittää. Syöttöpisteitä tuossa kuviossa voisi huoletta antaa muillekkin kuin vain maalin varsinaiselle syöttäjälle, joka tälläkin kertaa oli Petteri Pitkänen.

Pelin viimeinen minuuttia oli huolimatta selvistä lukemista taululla tapahtumarikasta aikaa. Ensin vierailijat tekivät ajassa 39:17 Aleksi Gullstenin toimesta 8-3 kavennuksen peliin, minkä jälkeen kotijoukkue pääsi kahdesti (Niemi ja Heimo) yrittämään lukemien kaunistelua kymmenen metrin rangaistuspotkupisteeltä, ennen kuin Kerhon Brasilialaisvahvistus Marcelinho viimeisteli pelin päätöslukemiksi 9-3.

”Tällaista se on kun toinen ei osaa ja toinen ei kauheasti halua. Jos ajatus ei ole tekemisessä mukana, niin juuri tuollaiselta se näyttää. Onneksi jätkät heräsivät toisella jaksolla vähän pelaamaankin, jotta saatiin edes pisteet jäämään himaan. Ei tämä paras mahdollinen tapa ollut juhlistaa seuramme 75-vuotista taivalta, mutta eipä tätä enää tammikuun puolessa välissä kukaan muista, miten aneemisella esityksellä pelin klaarasimme”, totesi Kerho valmentaja Niko Kagan matsin jälkeen.

Kemitorniolaisten valmentajalta emme valitettavasti kerenneet saamaan kommentteja pelin jälkeen, sillä hieman hätäinen vieraiden ryhmä taisi nostaa kytkintä heti joukkueiden kättelyn jälkeen.

Arvovaltainen ja osaava ottelun palkintoraati löysi ottelun parhaiksi pelaajiksi seuraavat futsalistat: Kotijoukkue: Kai Lempinen. Vierasjoukkue: Aleksi Gullsten. Veikkauksen mitalit muistoksi hyvistä otteistaan iltapäivän pelistä luovutettiin Matti Heimolle (pronssi), Marko Laaksonen (hopea) ja Kai Lempinen (kulta).

TPK:n tiedotteesta / UrheiluTurku

Turun Pallokerho - logo

TPK - 2010-2011 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2010-2011

Ottelut kaudella 2010-2011

Futsalin pudotuspelit alkavat

Futsal-liiga jatkuu tulevana viikonloppuna pudotuspelien muodossa.

Ratkaisun hetket lähestyvät kuluvan kauden liigassa

Futsal-liiga palaa viikonloppuna jälleen kerran tositoimiin pienen maaottelutauon jälkeen.

Nälkäinen ja ärsytetty Kerho liigajohtajaa haastamaan

Liigan neljännentoista kierroksen kamppailu tuo tulevana viikonloppuna Kerholle vieraita hämeestä.

Ja lopussa saatiin kulma...

Sanonta ”uusi vuosi uudet kujeet” ei pitänyt alkuunkaan paikkaansa, kun Turun Pallokerhon futsalmiehistö palasi joulutauolta liigapelien pariin, ellei kujeilijaksi sitten lueta vieraiksi saapuneiden Espoolaisten futsalistoja.

Moderni klassikko loppiaisen iltapäivässä

Futsal-liiga palaa tulevana torstaina sekä joulu- että maaottelutauolta ja Turun Pallokerhon futsalistoille vuosi 2011 alkaa heti ehkä sillä kaikkein haastavimmalla pelillä.

Taistelu jokivarren valtikasta

Turun Pallokerho – FC Inter Turku hyväntekeväisyys futsal-ottelu. Lauantaina 22.01.2011 kello 15:00 Caribian 994-areenalla.