Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Ajo nousi MotoGP-sarjan suurtalliksi Asparin rinnalla

 
Ajo nousi MotoGP-sarjan suurtalliksi Asparin rinnalla

Ratamoottoripyöräilyn 125-kuutioisten luokan maailmanmestaruutta puolustava suomalaistalli Ajo Motorsport on noussut kuljettajien määrässä mitaten MotoGP-sarjan suurimmaksi talliksi espanjalaisen Asparin rinnalla.
Molemmat tallit ajattavat viittä kuljettajaa ensi viikonvaihteessa Qatarissa käynnistyvällä MM-kaudella. Aki Ajon johtaman tallin viisikko kilpailee kokonaisuudessaan 125-kuutioisissa ja Jorge Martinezin Aspar-kuljettajat on ripoteltu sarjan kolmeen eri luokkaan.
- MotoGP-sarjassa kaikki kolme luokkaa ovat lähellä toisiaan, joten siinä mielessä meidän toimintaamme ei voi vertailla autourheiluun. Meilläkin on operatiivisesti täysin valmis paketti siirtyä luokasta toiseen aina MotoGP-luokkaa myöten, vahvistaa tallipäällikkönä jo kymmenenteen täysipainoiseen MM-kauteensa lähtevä  Ajo.
Ajo Motorsportin toiminta laajeni täksi kaudeksi mittavasti viiden kuljettajan ja kahden toisistaan erillään toimivan tiimin, eli Ezfren Vazquezia, Johann Zarcoa ja Zulfahmi Khairuddinia Derbi-pyörillä ajattavan Avant-AirAsia-Ajon ja Jonas Folgerin sekä Danny Kentin Aprilia-pyörillä valjastaman Red Bull Ajo Motorsportin myötä.
- Systeemi on kasvanut miltei kolminkertaiseksi aiempaan verrattuna. Se on tuonut tietenkin tullessaan lisää haasteita, mutta samalla myös uusia mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen, visioi Ajo.
125-kuutioiset tarjoaa kuljettajien ohella myös talleille otollisen ponnahduslaudan suurempiin luokkiin.
- Pitää muistaa, että piikkiluokan arvostus on lajin mahtimaissa todella korkealla. Esimerkiksi viime vuoden maailmanmestarimme Marc Marquez on rankattu Espanjan suosituimpana moottoriurheilijana jo F1-kuljettaja Fernando Alonson ohi, kertoo Ajo.

Mestaruuden puolustaminen on aina vaikeaa

Ajo Motorsport juhli ensimmäistä maailmanmestaruuttaan vuonna 2008 ranskalainen Mike Di Meglio kuljettajanaan. Viime vuonna tittelin vei siis Marquez, jota on tituleerattu erityisesti Etelä-Euroopassa lajin uudeksi Valentino Rossiksi.
- Mestaruuden puolustaminen on aina vaikeaa, mutta kyllähän me puremme siihen alusta lähtien täysillä kiinni, lupaa Ajo.
Ajo tähdentää, että hänellä ja suomalaistallin entistä mittavammalla henkilökunnalla on takanaan tähän mennessä kaikkien aikojen raskain talvikausi.
- Kyllähän tämä laajennus jännitti, mutta testikausi sujui jopa yli odotusten ja kaikki ovat vahvasti sitoutuneita tekemään hyvää tulosta. Tilanne vaikuttaa kauteen lähdettäessä kaikin puolin hyvältä.
Ajon ykkösnyrkiksi on nostettu aiemman kokemuksen ja menetyksen nojalla viime vuonna MM-sarjassa viidenneksi ajanut espanjalainen Vazquez, 24. Myös ranskalaisella Zarcolla, 20, ja saksalaisella Folgerilla, 17, on onnistuessaan mahdollisuudet vaikka mihin.
- Vazquez lukeutuu luokan kärkinimiin ja Zarco sekä Folger tulevat yllättämään vielä monet. Koko kolmikko ajoi vahvan testikauden RSA-pyörillä.
RSW-pyörillä kilpailevat britti Kent, 17, ja malesialainen Khairuddin, 19, ovat tässä vaiheessa enemmänkin tulevaisuuden nimiä.
- Molemmat kaipaavat lisää kokemusta. MM-sarjan tulokaskuljettaja Kent ajoi viime kaudella Red Bull Rookies cupia ja Khairuddin kaksi vuotta sitten vielä skootterilla katukisoja kotimaassaan. Danny ja kokonaan uutta ajotyyliä sisäistävä “Fahmi” ovat kuitenkin nopeita oppimaan, minkä jo testikausikin osoitti, toteaa Ajo.

Piikkiluokka on viime vuotta tasaisempi

Derbin ja Aprilian RSA-tehdaspyörillä ajavat kilpailijat valloittavat varmuudella ja pitkässä juoksussa piikkiluokan kärkisijat, mutta RSW-kilvanajolaitteet tarjoavat nekin aivan riittävän kyydin.
- RSW-pyörä on varsinkin nuorille ja vähän kokemattomimmille kuljettajille ihan hyvä vaihtoehto. Sitä kautta on hyvä lähteä tutustumaan sarjaan ja kehittyä kuljettajana teknisiä asioita vielä liikaa pohtimatta.
MotoGP-sarjan 125-kuutioisten luokalla on edessään viimeinen kausi lajin parrasvaloissa. Vuonna 2012 sen korvaajaksi tulee Moto3-luokka, jossa kilpaillaan 250-kuutioisilla ja nelitahtisilla voimanlähteillä.
Tallipäällikkö Ajo odottaa piikkiluokan MM-historian viimeisestä kaudesta varsin tasaista. Tasossa löytyy edelleen, vaikka viime vuonna kirkkaimmin tuikkinut tähti Marquez siirtyikin Moto2-luokkaan.
- Luokka on ihan selkeästi tasaisempi ja sen taso laajempi. Koko klaani on kärjen takana entistä tasaisempaa myös jossain sijoilla 10-15 ajettaessa.

Japanin GP siirtyi lokakuun alkuun

Yhteensä 17 osakilpailua kattavan ja marraskuulle asti ulottuvan MM-kauden avaus ajetaan tulevana sunnuntaina Losailin valaistulla aavikkoradalla Qatarissa.
Qatarin GP:n ohjelma on jaettu poikkeuksellisesti neljälle päivälle, jolloin ensimmäiset harjoitukset ovat vuorossa jo torstaina.
Kansainvälinen moottoriliitto FIM vahvisti kisakalenteriin tiistaina yhden muutoksen. Motegin radalla ajettava Japanin GP on siirretty huhtikuulta syksyyn, eli lokakuun 2. päivään.

MotoGP-sarjan kauden 2011 kilpailukalenteri:
20.03. Losail, Qatar *
03.04. Jerez, Espanja
01.05. Estoril, Portugali
15.05. Le Mans, Ranska
05.06. Barcelona, Espanja
12.06. Silverstone, Iso-Britannia
25.06. Assen, Hollanti **
03.07. Mugello, Italia
17.07. Sachsenring, Saksa
24.07. Laguna Seca, USA ***
14.08. Brno, Tshekki
28.08. Indianapolis, USA
04.09. Misano, San Marino
18.09. Aragon, Espanja
02.10. Motegi, Japani ****
16.10. Phillip Island, Australia
23.10. Sepang, Malesia
06.11. Valencia, Espanja

* Iltakilpailu
** Lauantaikisa
*** Vain MotoGP-luokka
**** Siirretty huhtikuulta

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle