Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi voitti nuorten MM-kultaa

 
Suomi voitti nuorten MM-kultaa

Suomi on uusi salibandyn nuorten maailmanmestari. Suomi voitti kultaa Saksan Weissenfelsissa pelatussa ikäluokan MM-turnauksessa kaatamalla loppuottelussa Ruotsin 4-3 (1-0, 2-2, 1-1). Suomen tätä ennen ainoa nuorten M-kulta oli voitettu 2003 Prahassa.

Suomi otti MM-finaalissa johdon kahdeksannella minuutilla, kun Sylvester Raikamo laukoi pallon maaliin Sami Johanssonin poikkisyötöstä. Ruotsi painoi päälle ja haki ratkaisuja etenkin puolustajiensa hyvillä kaukolaukauksilla, mutta Suomen maalissa torjunut Joni Järviö ehti pallon tielle 17 kertaa.

Ruotsi otti toisen erän alkuun jäähyn, ja Suomen painaessa ylivoimalla ruotsalaispuolustaja joutui katkaisemaan Suomen poikkisyötön makuulta pelaten, mistä tuomittiin rangaistuslaukaus. Puolustaja Krister Savonen harhautteli maalivahti Tobias Steineckin näyttävästi solmuun ennen kuin nosti verkkoon ensimmäisen maaottelumaalinsa.
Kun vielä Suomen maalitykki Tuomas Iiskola linkosi kaukaa takatolpan tyveen lukemiksi 3-0, tilanne näytti suomalaisittain hyvältä.
Erän loppu oli kuitenkin Ruotsin, kun Kasper Hyden pääsi avaamaan hallitsevan maailmanmestarin maalitilin poikittain maalin eteen lipuneesta pallosta, ja perään Emil Johansson nosti Joni Järviön kertaalleen torjumasta pallosta Ruotsin jo maalin päähän kiemurreltuaan Suomen puolustuksen sisään.

Kolmannessa erässä Suomi joutui purkamaan painetta pitkillä palloilla, mutta kenttäpelaajat peittivät mallikelpoisesti ruotsalaislaukauksia ja Joni Järviö venyi viimeisenä lukkona huipputorjuntaan toisensa jälkeen. Pelikellossa oli jäljellä kolme minuuttia kun Miikka Sokka syötti laidasta maalin eteen ja Miko Kailiala nosti rystyltä Suomen 4-2-johtoon. Ruotsi veti saman tien maalivahtinsa penkille, mutta ylivoima tuotti kavennusmaalin vasta kun pelikello näytti 59.59.9.

- Aika huikea tunne, Suomen sankariksi noussut maalivahti Joni Järviö mietti.
- Ruotsi oli aika tuttu vastustaja kun oli pelattu monta kertaa vastakkain, mutta tuntui, että tänään he eivät saaneet aikaan niin paljoa pahoja laukauksia kuin edellisissä kohtaamisissa. Ero tuli siitä, että kenttäpelaajat peittivät vetoja aivan loistavasti.
Joni Järviö on niitä harvoja Suomen MM-joukkueen pelaajia, jotka eivät pelaa miesten sarjassa.
- Ei siitä mielestäni ollut tässä projektissa haittaa, minusta maalivahti saa nuortenkin sarjassa hyvää harjoitusta, Järviö sanoi.

Suomen päävalmentaja Jarkko Rantala halusi voiton hetkellä kiittää seuroja niiden tekemästä työstä.
- Täällä maajoukkueessa näkyy jäävuoren huippu siitä pelaajajoukosta, joka seuroissa on kehittänyt itseään kohti huippua. Meillä on ollut hyvä ikäluokka, josta valita joukkue ja koko kahden vuoden ajan seurojen hyvä tuki takanamme. Siksi haluan välittää kiitokset kaikille, jotka ovat seuroissa töitä tehneet.
Rantala kiitti seuroja etenkin siitä, että ne ovat tarjonneet pelaajille näyttöpaikan miesten peleissä.
- Tänäänkin näkyi, että joukkueessa on kavereita, jotka ovat olleet
ennenkin kovissa paikoissa ja keskittyminen säilyi aika hyvin loppuun
saakka vaikka pelattiin pitkään stressaavassa tilanteessa yhden maalin
johdossa.
Myös Suomen leveä peluutus kantoi hedelmää ratkaisuhetkillä.
- Kahdeksantoista plus kaksi pelasi, ja mielestäni onnistuttiin peluutuksessa paremmin kuin kaveri. Finaalissa meillä oli freesi ryhmä, ja kaikki sanoivat aamulla että jalat ovat kevyet. Taktisesti teemana oli ottaa Ruotsilta aika ja tila pois ja pakottaa heidät painimaan paljon, ja se onnistui aika hyvin. Yksi ylivoima hukattiin mutta muuten käytettiin omat momentumit ja kaiken kruununa oli loistava maalivahtipeli. Kaksi huippuvahtia mahdollisti sen edun, että meillä oli heittää finaaliin levännyt maalivahti.


Salibandya, Weissenfels, Saksa
U19-poikien MM-turnaus
Loppuottelu: Suomi - Ruotsi 4-3 (1-0, 2-2, 1-1)

1. erä: 7.33 Sylvester Raikamo (Sami Johansson) 1-0.
2. erä: 21.51 Krister Savonen 2-0 yv rl, 28.37 Tuomas Iiskola (Miikka Sokka) 3-0, 33.35 Kasper Hyden (Kasper Hedlund) 3-1, 37.35 Emil Johansson (Albin Sjögren) 3-2.
3. erä: 57.07 Miko Kailiala (Sokka) 4-2, 59.59 Sjögren (Wiktor Bladh) 4-3 im.

Torjunnat:
Joni Järviö Suomi 17+9+12=38,
Tobias Steineck Ruotsi 11+4+10=25.

Jäähyt: Suomi 2x2 min, Ruotsi 2x2 min.

Erotuomarit: Martins Gross ja Martins Larinovs, Latvia.

Yleisöä: 2270.

Suomen parhaana palkittiin maalivahti Joni Järviö.

Pronssiottelu: Sveitsi - Tshekki 6-5 (0-3, 3-0, 3-1)

Salibandyliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle