Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Ajo on tehnyt kotiläksynsä huolella Indianapolisiin

 

Ajo on tehnyt kotiläksynsä huolella Indianapolisiin


Niklas Ajolla, 17, on edessään taas uudet haasteet, kun MotoGP-sarjan 125-kuutiosten luokan kauden yhdestoista MM-osakilpailu ajetaan tulevana viikonvaihteena Indianapolisin legendaarisella radalla USA:ssa.
- Olen nyt ensimmäistä kertaa Indianapolisissa ja ylipäätään Amerikan maaperällä.  Tosin tilanne on minulle tavallaan jo tuttu: jälleen uusi rata ja ei muuta kuin positiivisin mielin vuorostaan Indyä opettelemaan, sanoo MM-sarjan nopeisiin tulokkaisiin kuuluva Ajo.

Pelikonsolin puikoista tositoimiin

Saksalaistiimi Interwettenin Aprilia RSW-pyörällä kilpailevalle Ajolle tulee ison veden takana ensimmäinen tusina täyteen MM-osakilpailujen määrässä mitaten.
Kotiläksyt on tehty huolella Valkeakoskella, jossa fyysistä treeniä on tuettu mielikuvaharjoituksilla tarjolla olleiden mahdollisuuksien mukaan.
- Pleikkari ja videot ovat tarjonneet minulle alustavaa tietoa Indianapolisista. Aika röykkyiseltähän tuo näyttää ja asfaltti vaihtelee eri puolella rataa. Indy on tosin saanut uutta päällystettä, joten perjantain ensimmäisissä vapaissa harjoituksissa radan luonne nähdään tältäkin osin sitten todellisuudessa, tuumii hyvällä itseluottamuksella liikkeellä oleva Ajo.
Saksassa reilu kuukausi sitten jo kymmenenneksi yltäneen Ajon vauhti on ollut hyvällä tasolla kesätauon molemmin puolin. Tosin Tshekin kisa päättyi elokuun puolivälissä kaatumiseen jo avauskierroksella, mutta Brnon radan tapahtumat eivät ole jättäneet jälkiä nuorukaiseen.
- Syljin ratasairaalassa vähän verta ja minut päätettiin siirtää varmuuden vuoksi jatkotutkimuksiin Brnon sairaalaan. Siellä vahvistui, että kaikki oli ok. Olen kyllä ihan kunnossa ja valmis Indianapolisiin, vahvistaa Ajo.
Ajo on ehtinyt palata Brnon jäljiltä myös koulun penkille. Hän suorittaa Valkeakoskella kaksoistutkintoa lukiossa ja ammattikoulussa.
- Koulua on jäljellä vielä kahden lukuvuoden verran.

Indianapolis huokuu moottoriurheiluhistoriaa

Yhdysvalloissa on ajettu aikojen saatossa ratamoottoripyöräilyn MM-pisteistä Daytonassa, Laguna Secassa ja Indianapolisissa, joka tuli mukaan MotoGP-sarjaan vuonna 2008. Trio täydentyy vuonna 2013 kvartetiksi Austinin radan myötä.
Pitkän historian omaavassa Indyssä ajettiin moottoripyörillä tosin kilpaa jo vuonna 1909, jolloin Motor Speedway-rata valmistui. Rata oli aluksi päällystetty tiilillä, mistä muistona on edelleen pintansa pitävä Bricyard -lempinimi.
Indianapolisin 4,2 kilometrin mittainen MotoGP-rata on sijoitettu perinteikkään ovaaliradan sisälle. MotoGP-rataan sisältyy pääsuoran osalta myös osuus ovaalista.
Indianapolisin GP:n piikkiluokan voittajaksi ajoi viime kaudella espanjalaiskuljettaja Nicolas Terol, joka ehti samalla estradilla ykköseksi myös vuonna 2008 Ike-hurrikaanin alta.
Ensimmäistä mestaruuttaan jahtaava Terol on johtanut koko kauden ajan MM-sarjaa, joskin ero lähimpään uhkaajaan, eli ranskalaiseen Johann Zarcoon on kaventunut enää 12 pisteeseen ennen seitsemää viimeistä osakilpailua.

MotoGP-sarjan 125-kuutioisten luokan 11/17 MM-osakilpailun aikataulu 26.-28. elokuuta Indianapolisin radalla USA:ssa:

Perjantai 26.8.
Klo 16.15-16.55, 125-kutioisten luokan 1. vapaa harjoitus
Klo 20.15-20.55, 125-kuutioisten luokan 2. vapaa harjoitus

Lauantai 27.8.
Klo 16.15-16.55, 125-kutioisten luokan 3. vapaa harjoitus
Klo 20.00-20.40, 125-kuutioisten luokan aika-ajo

Sunnuntai 28.8.
Klo 15.40-16.00, 125-kuutioisten luokan warmup
Klo 18.00, 125-kuutioisten luokan MM-osakilpailu 11/17

Indianapolisin ratainfo:
Pituus: 4216 metriä
Leveys: 16 metriä
Mutkat vasemmalle: 10
Mutkan oikealle: 6
Pisin suora: 872 metriä
Valmistunut: 1909
Modifioitu: 2007

125-kuutioisten luokan ennätykset:
Rataennätys: Marc Marquez (2010) Espanja, Derbi 1.48,672
Paalupaikkaennätys: Marc Marquez (2010) Espanja, Derbi 1.48,124
Huippunopeus: Esteve Rabat (2009) Espanja,  Aprilia 237.7 km/h

Kauden 2010 kilpailun kärkikolmikko:
1) Nicolas Terol Espanja, Aprilia 42.19,223, 2) Sandro Cortese Saksa, Derbi + 4,995, 3) Pol Espargaro Espanja, Derbi + 10.856.

125-kuutioisten luokan tilastotärppejä Indianapolisiin:
- MM-sarjaa johtava Nicolas Terol ajoi uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton vuonna 2008 Indianapolisissa. Hän voitti kilpailun myös viime kaudella. Vuonna 2009 hän johti kilpailua 21 ensimmäistä kierrosta, mutta putosi lopussa neljänneksi.
- MM-sarjassa toisena 12 pistettä Terolin takana oleva Johann Zarco on sijoittunut kakkoseksi kolmessa edellisessä osakilpailussa. Niissä jokaisessa ero voittajaan on jäänyt alle neljän kymmenyksen. Viime vuonna Zarco nousi Indianapolisissa huonon startin jälkeen sijalta 24 loppujen lopulta 13:nneksi. Vuonna 2008 hän oli 23:s kaaduttuaan.
- MM-sarjassa kolmantena oleva Maveric Vinales ajaa ensimmäistä kertaa Indianapolisissa.
- MM-sarjassa neljäntenä oleva Sandro Cortese sijoittui viime kaudella Indianapolisissa toiseksi. 2008 hän oli viides ja 2009 18:s ensimmäisen kierroksen kaatumisen jäljiltä.
- MM-sarjassa viidentenä oleva ja edellisen osakilpailun Tshekissä sairastumisen vuoksi väliin jättänyt Jonas Folger ajoi viime kaudella yhdeksänneksi Indianapolisissa. Se on toistaiseksi hänen paras sijoituksensa kolmen Indyn vierailun osalta.
- MM-sarjassa kuudentena oleva Hector Faubel ajoi vuonna 2009 Indyssä kahdeksanneksi silloisessa 250-kuutioisten luokan kisassa. Viime vuonna hän sijoittui Moto2-luokan aika-ajossa toiseksi, mutta kisa päättyi rajuun kaatumiseen ja pyörän leimahtamiseen tuleen.
- MM-sarjassa seitsemäntenä oleva Efren Vazquez ajoi viime kaudella Indianapolisissa neljänneksi lähdettyyn liikkeelle kuudennesta ruudusta. Vuonna 2009 hän joutui tyytymään 21. sijaan varikon läpiajorangaistuksen ja kaatumisen jäljiltä.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle