Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Shawn Huff juhlii sadatta maaotteluaan Kreikkaa vastaan

 

Shawn Huff juhlii sadatta maaotteluaan Kreikkaa vastaan


Miesten maajoukkueen runkopelaajiin jo vuosia kuulunut takamies/laituri Shawn Huff, 27, pelaa uransa sadannen miesten maaottelun torstai-illansuussa, kun Suomi haastaa Alytusin Areenalla Kreikan.

Helsinkiläisen ToPo:n kasvatti ja vasta 14-vuotiaana koripallon pelaamisen aloittanut Huff sai ensimmäistä kertaa kutsun miesten maajoukkuerinkiin joulukuussa 2003, jolloin Ari Tammivaaran valmentama ryhmä suuntasi kohti Latvian Riikaa Baltic Sea Cup -turnaukseen. Edelliset kaksi kautta Espoon Honkaa Korisliigassa edustanut Huff ei odottanut pääsevänsä turnauksessa isoille minuuteille, mutta toisin kävi.

– Tosiaan odotuksena oli se, että kunhan vähän pääsisi hakemaan tuntumaa siitä mitä maajoukkuepelaaminen on, mutta eka matsi sujui sen verran hyvin että toisessa ottelussa tuli jo yli 30 minuuttia, Huff muistelee joulun välipäivinä 2003 pelattuja Viro- ja Latvia-otteluita.

Debyytissään Huff upotti seitsemän pistettä, Latvia-ottelussa 11.

Tunnusteluja ei tarvittu: elastinen ja kimmoisa Huff vakuutti seuraavana kesänä maajoukkueen päävalmentajaksi palanneen Henrik Dettmannin taidoistaan ja on kulunut ”susijengin” vakiorotaatioon siitä lähtien. Kesästä 2006 alkaen Huff on ollut tuttu nimi miesten maajoukkueen avausviisikossa.

– Ekoista matseista alkaen lähdin siitä liikkeelle, että pystyn puolustuspelaamisellani auttamaan joukkuetta voittoihin. Kaikki sujui niin hyvin, että samalla tiellä ollaan vieläkin. Ehkä tässä on samalla vähän kehitytty koripalloilijana, Huff virnistää.
 
Isolla näyttämöllä etuajassa

Suomi-koriksen amerikkalaislegendoihin kuuluvan Leon Huffin poika on ollut tärkeä osa susijengin selkärankaa viimeisen seitsemän vuoden ajan. Postimerkkipuolustuksensa ohella Huffin aseita ovat erityisesti tarkka kaukoheitto sekä nopeiden hyökkäysten viimeistely.

Dettmannin palattua maajoukkueen ohjaimiin on ryhmä kulkenut pitkän matkan aina Euroopan B-divisioonan hämäristä saleista Liettuan EM-kisojen parrasvaloihin.

– Nyt kun muistelee niitä B-divisioonassa pelattuja vuosia, tulee sellainen olo että takana olisi todella pitkä matka, Huff pohtii.

– Erityisen tarkasti on jäänyt mieleen se, kun neljän B-divarivuoden jälkeen päästiin viimein pelaamaan paikasta A-divisioonassa, ja me hävittiin kaksiosaisen A-divisioonakarsinnan ensimmäinen osaottelu Romaniassa todella huonon pelin jälkeen. Sitä seurannut kolmen päivän tauko tuntui ihan käsittämättömän pitkältä, koska koko jengi paloi halusta palata kentälle ja näyttää, mistä meidät on tehty.

Viidestoista syyskuuta 2007 Vantaan Energia Areenalla nähtiin onnellinen välinäytös, kun Suomi murskasi Romanian pistein 111–61 ansaiten paikkansa A-divisioonassa. Sitä seuraavien kolmen vuoden aikana Suomi on hakenut voittoja mm. Serbiasta, Ranskasta, Italiasta ja Israelista.

– Silloin kun noustiin, ajatus oli että olisi mukavaa päästä kokeilemaan, pärjäisimmekö A-divisioonassa, mutta nälkä kasvoi syödessä ja pikku hiljaa tavoitteeksi tuli EM-kisapaikka. Kun FIBA nosti EM-kisajoukkueiden määrää kaksi vuotta etuajassa, meille tarjoutui mahdollisuus näyttää osaamistamme aina isoissa kisoissa asti.

Osaamistaan Suomi esittikin EM-kisa-avauksessa Kroatiaa vastaan, jonka onnistui kuitenkin katkaista Suomen vuoden pituinen voittoputki. Suomi oli ennen Kroatia-ottelua voittanut kymmenen edellistä maaottelua.

– Pelattiin aggressiivisesti Kroatiaa vastaan, eikä lähdetty pelkäämään. Osoitimme, että voimme olla Kroatian tasoinen joukkue, joka on hyvä signaali. Kreikkaa vastaan Kroatia-peli ei kuitenkaan merkkaa enää mitään, vaan se on pistettävä mahdollisimman nopeasti sivuun ja unohdettava.

Suomen ja Kreikan välinen ottelu käynnistyy torstaina klo 18. Ottelu nähdään suorana lähetyksenä Nelonen Prolta.

Koripalloiliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle