Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

SUL tehostaa huippu-urheilutoimintaansa

 

SUL tehostaa huippu-urheilutoimintaansa


Suomen Urheiluliitto on saanut valmiiksi huippuyleisurheilun tilaa koskevan analyysin. Sen pohjalta on päätetty huippu-urheilun tehostamistoimenpiteistä, joilla tähdätään menestykseen ensi kesänä.

Analyysimme lyhyen tähtäimen toimenpidelista on valmis. Vuoden 2012 jälkeiseen aikaan liittyviä toimenpiteitä työstämme vielä lisää. Nyt päätetyillä toimenpiteillä keskitymme erityisesti kärkiurheilijoittemme menestysmahdollisuuksiin ensi kesänä Helsingin EM-kilpailuissa ja Lontoon olympiakisoissa. Päätetyt toimenpiteet toteuttamalla menestymismahdollisuudet ovat hyvät. Meillä on toistakymmentä potentiaalista mitaliehdokasta, kertoo SUL:n puheenjohtaja Antti Pihlakoski.

Tehostamistoimenpiteiden keskiössä on kolmen osa-alueen ohjelma, jonka teemoina ovat sairastumisten, loukkaantumisten, yliharjoittelun ja ylikuntotilan estäminen, tekniikkaongelmien poistaminen sekä kunnonajoituksen ja kilpailurutiinin parantaminen.

Näihin osa-alueisiin liittyvät ongelmat nähtiin analyysissa keskeisinä tekijöinä vuoden 2011 heikon huippu-urheilumenestyksen taustalla. Daegun MM-joukkueen urheilijoista lähes 70% oli sairaana tai loukkaantuneena viime kauden aikana, emmekä saa antaa tämän toistua ensi kesänä, sanoo Pihlakoski.

Pihlakosken mukaan pidemmän tähtäimen muutoksista SUL:n strategiassa, organisaatiossa ja operatiivisessa toiminnassa päätetään Lontoon olympiakisojen jälkeen, jolloin huippu-urheilun muutostyöryhmän työn tulokset ovat selvillä, yleisurheilun uusi strategia on linjattu ja SUL:n vastuuvalmentajien määräaikaiset työsuhteet päättyvät.

Ihalainen ja Rippon vahvistavat organisaatiota, Terveystalo tehostaa tukitoimenpiteitä

SUL:n huippu-urheilun tehostamistoimien läpileikkaavana elementtinä on terveydenhuolto- ja tukitoimenpiteiden merkittävä parantaminen, joka toteutetaan yhteistyössä Suomen Terveystalo Oy:n kanssa.

Terveydenhuollon ja tukitoimien tehostaminen käynnistyy Team Finland -urheilijoiden laajalla terveystarkastuksella ja kokonaisvaltaisen valmentautumissuunnitelman analyysillä. Urheilijoiden perusterveydenhuolto ja laboratoriokokeet suoritetaan kunkin urheilijan asuinpaikkaan nähden lähimmässä Suomen Terveystalo Oy:n toimipisteessä, kertoo SUL:n huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelä.

Tukitoimien tehostamisesta vastaavat Suomen Terveystalo Oy:n puolesta LL, LitM Harri Hakkarainen ja Terveystalo-Sportin ylilääkäri Tapio Kallio sekä Suomen Urheiluliiton puolesta huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelä. Uudistuksen rinnalla urheilijoiden omalääkärit jatkavat toimintaansa normaalisti.

SUL:n huippu-urheilun tehostamistoimien toisena osa-alueena tekniikkalajien ongelmiin haetaan apua uusien lajivalmentajien avulla. Keihäänheiton lajivalmentajaksi Hannu Kankaan tilalle on nimetty Kari Ihalainen ja seiväshypyn lajikonsultiksi on palkattu maailman johtaviin lajiasiantuntijoihin kuuluva Steve Rippon.

Katsoimme että erityisesti keihäänheitto ja seiväshyppy ovat lajeja, joissa on laajan rintaman menestyspotentiaalia niin miehissä kuin naisissakin, ja halusimme tästä syystä panostaa näiden lajien tekniikkavalmennukseen, Mäkelä sanoo.

Ripponin palkkauksessa Liikuntakeskus Pajulahdella ja Suomen Olympiakomitealla on merkittävä rooli.

Suomalainen urheilu tarvitsee nyt kovan luokan osaamista ja tekijöitä, tulivatpa he sitten Suomesta tai ulkomailta. Seiväshypyssä on menestyspotentiaalia sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä ja tätä menestysnäkymää haluamme osaltamme olla vahvistamassa Steve Ripponin avulla, sanoo Olympiakomitean valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkola.

Liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtaja Lasse Mikkelsson toteaa, että Pajulahti haluaa olla mukana nostamassa yleisurheilua takaisin arvomitalikantaan mahdollisimman nopeasti.

Pajulahden strategiana on kehittyä kansainvälisen tason valmennuskeskukseksi, joten uusi äidinkielenään englantia puhuva ammattivalmentaja sopii hyvin jo meillä toimivien yleisurheiluvalmentajien joukkoon, kertoo Mikkelsson.

SUL:n tekniikkavalmennuksen tehostamistoimiin kuuluu myös kansainvälisten huippu-urheilukontaktien lisääminen siten että Euroopan parhaita urheilijoita valmentajineen vierailee syksyn ja talven maajoukkueleireillä kertomassa harjoittelustaan.

Pitkä yhteisleiri ja uudistunut kilpailukausi virittävät huippukunnon esiin

SUL:n huippu-urheilun tehostamistoimien kolmannella osa-alueella keskitytään kunnonajoituksen ja kilpailurutiinien kehittämiseen. Keskeisessä roolissa ovat kärkiurheilijoiden neljän viikon yhteisleiri Etelä-Afrikassa marras-joulukuun taitteessa ja uudistettu kilpailukausi kevättalvella.

EM-kilpailujen aikainen ajankohta vaatii tuloskunnon virittämistä normaalia aiemmin. Ajatuksemme on rakentaa laadukas hallikilpailujen sarja kotimaahan ja hyödyntää Yhdysvaltain ja Etelä-Euroopan ulkokilpailukautta myöhemmin keväällä kilpailuvalmiuden rakentamiseksi, Mäkelä suunnittelee.

SUL:n toimitusjohtaja Kari Saarisen mukaan tehostamisohjelma rahoitetaan SUL:n ja EM-kilpailujen yhteistyökumppaneiden tuella.

- Satsaamme nyt voimakkaasti urheilijoihin ja huippu-urheiluun kotikisojen menestyksen turvaamiseksi. Kehitysohjelman kokonaisbudjetti on noin 250 000 euroa. Meillä on tukenamme asiantuntevat yhteistyökumppanit, jotka haluavat olla mukana uuden menestystarinan kirjoittamisessa, Saarinen toteaa.

Tukipaketin ja valmennusresurssien lisäksi urheilijoille on luvassa selvää rahaa, mikäli menestystä EM-kotikisoissa tulee.  Euroopan mestaruudesta SUL palkitsee urheilijan 30 000 eurolla, hopeamitalista saa 15 000 euroa ja pronssimitalistakin 10 000 euroa.

SUL:n tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle