Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Sopupelisyyte salibandyn Divarissa

Sopupelisyyte salibandyn Divarissa

 

Suomen salibandyrintamalla on nähty viimeisen viikon aikana melkoista draamaa. Kahta miesten ykkösdivisioonan joukkuetta on syytetty sopupelistä, minkä seurauksena asiaa on tutkittu tällä viikolla Salibandyliigan kilpailu- ja kurinpitoryhmässä. Näillä näkymin heidän tulisi antaa päätöksensä ennen Divarin runkosarjan viimeisiä otteluita, jotka pelataan 3. maaliskuuta. 

Mutta mitä siis tapahtui? Epäily koskee O2-Jyväskylän ja ÅIF:n välillä pelattua ottelua 18. helmikuuta Jyväskylässä. Sopupeliin viittaa se, että joukkueet pelasivat varsinaisen peliajan viimeiset minuutit maalitta, toisin sanottuna kumpikaan ei yrittänyt saada enää maalia aikaan. Draama alkoi siitä että, että luotettavien lähteiden perusteella kolmannen erän lopussa – tilanteen ollessa 5-5 ja peliaikaa jäljellä 2 minuuttia – vierasjoukkue ÅIF:n valmentajan olisi kuultu huutavan O2:n valmentajalle: ”Kelpaako piste molemmille?”. Jyväskylän valmentaja nyökytteli, mutta kehotti samalla omiaan yrittämään maalia, mikäli pallo osuu kohdalle. ÅIF:n pelaajien kuultiin tiettävästi kuitenkin protestina huudelleen vastustajaa kohti, että puheet täytyy pitää. O2 ei sen jälkeen juuri yrittänytkään pelata pysytellen omalla puolellaan ja ÅIF pelasi vain aikaa viimeiset pari minuuttia, mitä varsinaista peliaikaa oli jäljellä. Tasapeli varsinaisella peliajalla toi molemmille yhden pisteen, vaikkakin ÅIF voitti lopulta rankkarikilpailussa lukemin 6-5. Molemmat valmentajat ovat kiistäneet sopupelisyytökset ja vahvistaneet, etteivät missään olosuhteissa hyväksy sopupelejä tai mitään muutakaan vilpillistä toimintaa urheilussa. Pelaajien keskinäinen huutelu vaihtopenkillä on pistetty sisäisen läpän heiton tai hengen nostattamisen piikkiin.

Syynä sopupeli vai uusi pistejärjestelmä?

Vielä emme tiedä, mikä on totuus tai kurinpitoryhmän tuomio, mutta spekulointi käy kuumana eri medioissa ja somessa. Jos joukkueet ovat syyllistyneet sopupeliin, syyksi epäillään yleensä vedonlyöntitarkoituksia. Veikkaus tutkii parhaillaan kyseiseen otteluun jätettyjä vetoja, mikäli siellä esiintyy mitään epätavallista liikehdintää. Tässä tapauksessa toinen syy tällaiseen pelituloksen taktikointiin voisi kuitenkin olla myös salibandyn pistelaskujärjestelmän sääntömuutos, joka astui voimaan tällä kaudella. Uudessa systeemissä varsinaisella peliajalla voittaja saa kaksi pistettä ja tasatilanteessa molemmat joukkueet saavat yhden pisteen. Tasapeli ei ole nykyään mahdollinen ratkaisu, vaan se vie aina jatkoajalle ja sen jälkeen mahdollisesti voittomaalikilpailuun, jonka voittamalla joukkue voi saada vielä yhden pisteen lisää. Oli tämän divarikohun syy mikä tahansa, Salibandyliigan pistejärjestelmään haetaan mitä todennäköisimmin jälleen kerran muutosta, joka tässä tapauksessa astuisi voimaan seuraavalla kaudella. 

Mahdollisia seuraamuksia voidaan vain arvuutella

Paljon on tietysti spekuloitu myös sitä, mitä kyseisessä liigassa tapahtuu tämän seurauksena. Sitä ei kukaan osaa tietenkään vielä varmaksi sanoa, sillä asian päättää lopulta kilpailu- ja kurinpitoryhmä. Jos kyseessä on todellakin ollut sopupeli, siinä tapauksessa joukkueille on varmasti tiedossa jonkinnäköisiä sanktioita. Tällaisessa tapauksessa saatetaan esimerkiksi mitätöidä kyseinen ottelu ja molemmille joukkueille rävähtäisi sakkoa. Tai jos oltaisiin vielä tiukempia, molempien joukkueiden osalta koko kausi voitaisiin mitätöidä. Jos taas kyseessä ei ole varsinainen sopupeli, vaan joukkueiden puhdas yritys käyttää hyväkseen uutta ja ei ehkä niin loppuun asti harkittua pistesysteemiä, siinä tapauksessa rangaistuksen soveltaminen lienee vielä vaikeampaa. 

Vedonlyönti salibandystä

Salibandy on suosittu laji Suomessa ja se on nykyään myös yleinen vedonlyöntikohde. Eikä pelkästään Veikkauksella, vaan myös monet kansainväliset pelisivustot ja nettikasinot tarjoavat kertoimia meidän sählyliigoihimme. Miesten Salibandyliigaan löytyy helpommin kertoimia, mutta netissä voi myös pelata aladivarin otteluiden tuloksista. Suomalaiset pelaajat saattavat myös olla itse asiassa etuasemassa tällaisia kohteita pelatessa, sillä meillä voi joskus olla enemmän tietoa ottelusta ja sen osapuolista kuin itse vedonlyöntikertoimien laatijoilla. Nyt nähtäväksi jää, miten tällainen skandaali vaikuttaa vedonlyöntiin salibandystä ja pysyvätkö salibandykertoimet markkinoilla.


Takaisin edelliselle sivulle