Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Urheiluvedonlyönnin termistö on hyvä hallita

Urheiluvedonlyönnin termistö on hyvä hallita

 

Yksi aloittelevan vedonlyöjän tärkeimmistä tehtävistä on alan liittyvät termistön opiskelu. Vedonlyönnissä on nykyisin tarjolla lukemattomia eri pelimuotoja, jotka on syytä hallita ennen vetojen lyömistä. Termistön hallinta on myös tärkeää, jotta tiedät mitä vedonlyöntivihjeet tarkoittavat.

Käydään seuraavassa läpi muutama olennainen termi.

Ylikerroin

Ylikerroin on voitollisen vedonlyönnin kivijalka. Kyseessä on siis pelikohde, jolla on positiivinen tuotto-odotus. Eli kyseisen vedon lyönnillä pelikassasi kasvaa pitkässä juoksussa.

Toisin kuin moni aloittelija kuvittelee, vedonlyönnissä ei ole tarkoitus arvata ottelun lopputulosta. Vedonlyöjä punnitsee joukkueiden (tai yksilöurheilijoiden) mahdollisuudet, ja tutkii tarjolla olevia kertoimia.

Jos arviot esimerkiksi tennisottelun olevan täysin 50-50, niin pelaajalle X tarjottu kerroin 2,10 on silloin ylikerroin.

Odotusarvo: todennäköisyys (desimaalilukuna) * kerroin
Esimerkissä: todennäköisyys 50% ja kerroin 2,10 eli odotusarvo on 0,50 * 2,10 = 1,05

Jos odotusarvo on yli 1,00 kyseessä on ylikerroin. Jos se on alle 1,00 kyseessä on alikerroin. Jos odotusarvo on tasan 1,00 kyseessä on pitkässä juoksussa +-0 tuloksen tuova pelikohde.

Odotusarvon voi laskea vain ottelun todennäköisyydet arvioimalla. Moni harrastebetsari pääsee myös pitkälle karkeammilla arvioilla. Esimerkiksi ”Chelsea voittaa ainakin 50% todennäköisyydellä”, jolloin kaikki yli 2,00 kertoimet ovat pelattavia.

Tasoitusveto

Erilaiset tasoitusvedot ovat nykyisin todella suosittuja. Esimerkiksi Pitkävedon alkuaikoina niitä ei ollut Veikkauksella edes tarjolla, vaan vedot oli lyötävä joko 1, X tai 2. Tasoituvedot tulevat peliin etenkin koripallon kaltaisissa lajeissa, joissa tasoerot ovat suuria. Niiden avulla pelikohde saadaan lähemmäs 50-50 tilannetta.

Tasoitusvetoja ovat eurooppalainen (käytetään myös nimitystä 1X2 with handicap) sekä aasialainen/amerikkalainen.

Eurooppalaisessa tasoitusvedossa, jota myös Pitkävedossa käytetään, on kolme vaihtoehtoja. Esimerkkikohde Chelsea-Liverpool ja tasoitus -1/+1 (kertoimet esim. 2,05 – 3,95 – 2,60)
1. Chelsea -1 veto osuu, jos Chelsea voittaa matsin vähintään 2 maalin erolla
2. Liverpool +1 osuu, jos ottelu päättyy tasapeliin tai Liverpoolin voittoon
3. Kohde päättyy ristiin, jos Chelsea voittaa tasan yhdellä maalilla

Aasialaisessa ja amerikkalaisessa tasoituksessa on vain kaksi kerroin vaihtoehtoa.
Esimerkkikohde: LA Lakers-Orlando tasoitus -10/+10 (kertoimet esim. 1,95 – 1,95)
1. LA Lakers -10 osuu, jos joukkue voittaa yli 10 pisteellä
2. Orlando +10 osuu, jos LA Lakers voittaa alle 10 pisteellä tai Orlando voittaa
3. Jos LA Lakers voittaa tasan 10 pisteellä, saat panoksesi takaisin. Tätä kutsutaan termillä push.

Aloittelijan on oltava tarkkana etenkin suosikkien -1 tasoitusen peesaamisessa. Monesti aasialainen tasoitusvihje vedetään 1X2 tasoituksella sisään, jolloin kyseessä on täysin eri veto.

Kellyn kaava

Kellyn kaava on ammattilaisten käyttämä metodi panoksen optimointiin. Kellyn kaava antaa karkeasti sanottuna sitä suuremman panoksen, mitä todennäköisempi ja tuottavampi kohde on.

Esimerkiksi: jos sinulla on 50% osuva kohde 2,22 kertoimella tai 30% osuva kohde kertoimella 3,70 niin odotusarvo on molemmissa sama (1,11). 50% osuvaan kohteeseen kannattaa kuitenkin panostaa huomattavasti enemmän, sillä sen osumistodennäköisyys on niin paljon korkeampi.

Kellyn kaava = (pk-1) / (k-1)

Kyseisessä kaavassa p on osumistodennäköisyys ja k on tarjottu kerroin. Lasketaan panos esimerkiksi kohteeseen, jossa todennäköisyysarvio on 47% ja tarjottu kerroin 2,20.

Esimerkkipanos = (0,47 * 2,20 – 1) / (2,20 – 1) = 0,034 / 1,20 = 0,0283

Jos pelikassasi olisi esim. 10.000 euroa, niin suosituspanos olisi silloin 0,0283*10.000 = 283 euroa.

Monet käyttävät Kellyn kaavan yhteydessä jakajaa välillä 4-10. Esim. jakajalla 5 suosituspanos vain jaetaan vitosella, eli tässä tapauksessa veto olisi 283/5 = 56,6 euroa. Jakajan avulla Kellyn kaava ei tuhoa arviointivirheiden sattuessa pelikassaa niin rajulla kädellä.

Varianssi

Varianssi liittyy olennaisesti kaikkiin edellä mainittuihin kohtiin. Vedonlyönnissä varianssilla kuvataan käytännössä sitä, kuinka paljon lopputulos eroaa keskimääräisestä.

Esimerkki: heitetään kolikkoa 100 kertaa. Jos oletetaan, ettei kolikko voi jäädä pystyyn, niin tuloksena on 50 kruunaa ja 50 klaavaa. Tämä ei kuitenkaan toteudu käytännössä. Lopputulos voi olla 49/51, 53/47, 55/45 tai jopa 40/60. Sadan heiton sarjassa voi olla sopivalla tuurilla todella suuria heittoja. Jossain vaiheessa kruuna voi tulla esimerkiksi 10 kertaa peräkkäin.

Varianssi johtaa vedonlyönnissä välillä mahdottomalta tuntuviin voitto- ja tappioputkiin. Välillä betsari vetää pari viikkoa kaikki oikein, ja toisinaan ei osu mikään.

Varianssi aiheuttaa sekä positiivisia sekä negatiivisia tunteita, jotka vedonlyöjän on hallittava. Hermot on pidettävä kurissa sekä nousu- että laskukausien aikana.

Varianssia on aina mukana rahapeleissä oli sitten kyseessä nettikasinot, pokeri tai vedonlyönti. Paras tapa käsitellä varianssia on varmasti käsittää sen luonne matemaattisesti ja tiedostaa se kuinka merkittävä tekijä se saattaa olla tulokseen, niin hyvään kuin huonoon.


Takaisin edelliselle sivulle