Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Norjan talviolympialaisten menestyksen salaisuus

Norjan talviolympialaisten menestyksen salaisuus

 

Jokainen Olympialaisia seurannut tietää, että norjalaiset ovat erinomaisia talviurheililajeissa. He ovat todella menestyksekkäitä ja ovat dominoineet talviolympialaisten lajeja jo vuosikausia. Vaikka suomalaiset elävät samanlaisissa ilmastollisissa olosuhteissa kuin norjalaisetkin ja harrastavat samanlaisia lajeja, norjalaiset ovat onnistuneet pysymään tilastojen yläpäässä jo hyvin monia vuosia peräkkäin.

Vaikka Norjassa on vain 5,2 miljoonaa asukasta, Norja on ollut maailmankartalla jo hyvin pitkään, kiitos menestyksensä talviolympialaisissa. Vuosi toisensa jälkeen he pärjäävät yhä paremmin.

Missä piilee norjalaisten menestyksen salaisuus?

Norja dominoi PyeongChangissa vuonna 2018 melkoisella tavalla, mutta sillä on vuosien varrella ollut menestystä jatkuvasti. Se on napannut talviolympialaisista vuosien 1924 ja 2018 välillä jopa 39 mitalia, ainakin Sports Referencen mukaan. 14 näistä napattiin PyeongChangissa.

Olisi siis turvallista sanoa, että jos aiot panostaa norjalaisiin talviurheilun kannalta, niin se voi olla hyvä veto. Esimerkiksi Unibet tarjoaa mahdollisuuksia panostaa talviurheilulajeihin, jolloin voit jopa voittaa rahaa panostaessasi menestyksekkäisiin norjalaisiin.

Norja on voittanut jopa 10 mitalia enemmän kuin Kanada ja 8 enemmän kuin Saksa. USA sen sijaan on jopa 16 mitalia Norjan perässä. Norjan viimeisin mitali on Marit Bjoergenin kultamitali hiihdosta. Hiihdossa norjalaiset ovatkin pärjänneet varsin hienosti.

Ovatko norjalaiset syntyneet sukset jalassaan?

Norja on populaatioltaan suhteellisen pieni verrattuna moniin muihin maihin. Norjalla on tosin se etu, että sillä on lähes rajaton pääsy todella upeisiin hiihtomaisemiin ja Norjassa sijaitsee jopa yli 30 000 kilometriä hiihtolatuja. CNN:n haastattelussa Johannes Høsflot Klæbo sanoo, että hiihtäminen on suuri osa norjalaisten elämää.

“Me sanommekin, että norjalaiset ovat syntyneet sukset jalassaan,” tämä 21-vuotias urheilija kertoo. Hänen mukaansa jokainen lähtee metsään hiihtämään sunnuntaisin ja jokainen lähtee hiihtoretkelle mielellään.

Voitetaan keskittymällä pitämään hauskaa

Lasten hiihtoura alkaa sillä, että he pitävät hauskaa hiihtokerhoissa kavereiden kanssa. Ketään ei sijoiteta ensimmäiseksi tai viimeiseksi ennen kuin he täyttävät 13 vuotta. Näin he saavat keskittyä pitämään hauskaa ystäviensä kanssa ja nauttimaan hiihtämisestä.

Heidän halutaan olevan sosiaalisia ja tulevan hiihtoon mukaan siksi, että he haluavat, eikä siksi, että heidän olisi pakko. Näin lapset saavat loppujen lopuksi itse päättää, haluavatko he jatkaa hiihtämistä vai jättää sen sikseen.

Norjan pääministeri Erna Solberg sanoo myös, että lajin infrastruktuuri näyttelee myös osaansa Norjan talviolympialaisten menestyksessä. Hän myös sanoo, että hiihtäjistä ei tule hyviä ja menestyneitä hiihtäjiä päivässä tai kahdessa, vaan laji aloitetaan jo nuorena.

Kun lapset saavat aloittaa hiihtämisen nuorena ja hiihtää oman mielensä mukaan, he oppivat arvostamaan lajia ja haluavat pysyä sen parissa. Ei siis ole mikään ihme, että norjalaiset ovat pärjänneet etenkin hiihdossa erittäin hyvin vuosien varrella.

Yhteenveto

Norjalaiset ovat hyvin tunnettuja etenkin hiihtotaidoistaan. Vaikka norjalaisia on maassaan vain 5,2 miljoonaa kappaletta, he ovat päätyneet maailmankartalle uskomattoman hienon talviolympialaisisissa menestymisensä takia. 

Monet ovatkin miettineet, miksi norjalaiset ovat olleet niin menestyneitä. He ovat voittaneet jopa 39 mitalia ja mitalien haalimisen vauhti ei näytä hidastuvan lainkaan. Norjan pääministeri sanoo kuitenkin, että salaisuus on siinä, että lapset aloittavat hiihtämisen nuorena. Heitä ei kuitenkaan pakoteta hiihtämään, vaan heidän halutaan pitävän hauskaa ja nauttivan hiihtämisestä. Heitä ei edes sijoiteta voittajiksi tai häviäjiksi ennen kuin he täyttävät 13 vuotta.

Ei siis ole mikään ihme, että norjalaiset ovat erinomaista hiihtokansaa. Hiihtäminen on osa norjalaista kulttuuria, joten he todellakin pärjäävät hienosti muita maita vastaan.


Takaisin edelliselle sivulle