Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Kotijoukkue Kiina lentismiesten ensimmäinen olympiakarsintavastustaja

Kotijoukkue Kiina lentismiesten ensimmäinen olympiakarsintavastustaja

Miesten lentopallomaajoukkue on tunnetusti vain kolmen voiton päässä Tokion olympialaisten kisapaikasta. Voittojen metsästäminen alkaa perjantaina Kiinassa Joel Banksin suojattien kohdatessa avauspelissään isäntämaan. Lauantaina vuorossa on Argentiinan kohtaaminen ja sunnuntaina Kanadan.

Olympiakarsintaturnaus pelataan perjantaista sunnuntaihin Kiinan Ningbossa Beilunin kaupunginosassa. Ningbon kaupunki sijaitsee Kiinan itärannikolla ja siellä asuu 7,6 miljoonaa ihmistä.

Neljän joukkueen turnauksen voittaja kuittaa itselleen kisalipun Tokion olympialaisiin. Samaan aikaan pelataan vastaavat turnaukset myös viidessä muussa maassa: Bulgariassa, Hollannissa, Italiassa, Puolassa, Venäjällä ja Kiinassa.

Suomen joukkueeseen tehtiin yksi viime hetken muutos, kun Puolan turnauksen jälkeen hakkuri Lelu Ojansivun pelikuntoon toipuminen katsottiin jääneen kesken. Ojansivun korvasi Joonas Jokela.

- Kiina on aikalailla samassa tilanteessa kuin mekin: rakentanut viimeiset vuodet joukkuetta, joka pärjäisi maailman huipulla. Heillä on paljon fyysisyyttä joukkueessa. Joukkue on kovin epätasaisesti esiintyvä: parhaimmillaan he pelaavat erinomaista lentopalloa, mutta heikkoina hetkinä ovat vaisuja. Tämän takia heillä oli kesän Nations Leaguessa vaikeaa, Suomen päävalmentaja Joel Banks kuvailee avausvastustajaa.

Kiina voitti kesän Nations Leaguessa vain yhden ottelun viidestätoista jääden sen viimeiseksi. Lohkon muista joukkueista Argentiina oli seitsemäs (8-7) ja Kanada yhdeksäs (8-7).

- Joukkueen itseluottamus on hiukan hakusessa, toivottavasti löydämme tästä heikon kohdan iskeäksemme. Kun Kiina saa hommansa organisoiduksi naisten tapaan myös miehissä, tulee se takuulla olemaan yksi lajin mahtimaista. Materiaali on valtava, Banks listaa.

- Meidän materiaali on kapea ja näillä mennään nyt. Kaikkien pitää nyt sisäistää, että pelaamme täällä paikasta olympialaisiin. Kaikki on nyt laitettava peliin, tämä on huikea mahdollisuus.

Kiina ei kuulu lentopallon suurvaltoihin

Suomen avausvastustaja Kiina ei ole lentopallossa noussut koskaan isojen maiden joukkoon. Kotiolympialaisissa 2008 se oli puolivälierissä, mutta muuten sen olympialaisesiintymiset rajoittuvat vuoden 1984 Los Angelesin boikottikisoihin.

Viime vuoden MM-kisoissa Kiina hävisi kaikki viisi alkusarjan otteluaan. Edellisissä kisoissa 2014 se selvisi jatkolohkoon jonka viimeiseksi se jäi vaikka voittikin Suomen 3-2.  Tuosta joukkueesta on kiinalaisilla enää mukana vain passari Yaochen Yu.

MM-kisoissa Kiina on viimeksi ollut kymmenen parhaan joukossa 1982, jolloin se saavutti historiansa parhaan sijoituksen, seitsemäs.

Kiinaa valmentaa kolmatta vuotta 63-vuotias argentiinalaislegenda Raul Lozano. Lozano on aiemmin toiminut myös Iranin, Saksa, Puolan, ja Espanjan päävalmentajana.

Kiina pelasi ennen olympiakarsintaturnausta kolmasti Qataria vastaan voittaen peleistä ensimmäisen ja viimeisen (3-0, 2-3, 3-1).

Kesän Nations Leaguessa joukkueen ylivoimaisesta paras pistemies oli hakkuri Chuan Jiang (#2). Kakkospinnamies Qingyao Dai ei nyt ole mukana joukkueessa.

Hakkuri Jiangin lisäksi joukkueen avainpelaajia ovat passari Yaochen Yu (#9), libero Jianhua Tong (#7) sekä yleispelaajista Haixiang Du (#11).

Suomi on kohdannut Kiinan miesten maaottelussa 13 kertaa voittaen niistä kolme. Edellinen kohtaaminen oli Maailmanliigassa 2017 Helsingissä, jossa Suomi voitti 3-1. Kiinassa maat ovat kohdanneet kahdesti, Maailmanliigassa 1993. Tuolloin Kiina voitti molemmat ottelut Pekingissä 3-0.

Kiinan turnauksen jälkeen Suomella on vielä yksi mahdollinen tilaisuus olympiapaikkaan, jos ei se turnausta nyt voita. Euroopan olympiakarsinta pelataan tammikuussa Saksassa ja sinne pääsee isäntämaan lisäksi seitsemän rankingin parasta ei vielä olympiapaikan varmistanutta eurooppalaisjoukkuetta. Suomi on tällä hetkellä rankingin yhdestoista. Rankingin pisteet päivittyvät vielä syksyn EM-kisojen myötä.

Yle televisioi kaikki Suomen ottelut suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa. Selostajana toimii Mikko Hannula ja asiantuntijana Timo Hoivala. Kiinassa toimittajana on Petri Sjöblom.

Turnausohjelma: (Suomen aikaa)
9.8. 10:00 Kiina-Suomi, 14:30 Kanada-Argentiiina
10.8. 10:00 Suomi-Argentiina, 14:30 Kiina-Kanada
11.8. 10:00 Kanada-Suomi, 14:30 Kiina-Argentiina

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle