Yksi piste päätöspelin saaliina

Lentopallomiesten maailmanliigan finaaliturnauspaikan kohtalo nyt muiden käsissä.

Toni Flink / Bydgoszcz, Puola

Suomen lentopallomaajoukkueen toiveet maailmanliigan finaaliturnauspaikasta kokivat pienen kolauksen torstaina Bydgoszczissa. Puola kukisti Suomen lohkovaiheen päätösottelussa 3-2 (29-27, 20-25, 25-16, 22-25, 15-9). Näin Suomelle tuli ottelusta yksi sarjapiste.

Näin Suomella on neljän pisteen etumatka muihin viimeistä lopputurnauspaikkaa tavoitteleviin lohkokakkosiin Venäjään ja Italiaan. Käytännössä molempien pitäisi hävitä toinen jäljellä olevista otteluista 0-3 tai 1-3. Italia kohtaa vieraissa perjantaina sekä lauantaina Kiinan ja Venäjä Bulgarian niin ikään vieraskentällä.

- Neljä pistettä täältä oli hieno suoritus ja nyt voimme vain odottaa muiden pelien tuloksia. Jos on tarkoitettu tapahtuvaksi, niin menemme Belgradiin lopputurnaukseen. Jos taas ei, niin aloitamme keskittymisen Tampereen MM-karsintoihin heti maanantaina Kuortaneella, Suomen päävalmentaja Mauro Berruto totesi ottelun jälkeen.

Suomen saaliiksi tuli lopulta seitsemän voittoa ja viisi tappiota sekä lohkon D kakkospaikka Brasilian takana. Voitoista kolme tuli Puolasta, kolme Venezuelasta ja yksi mahtimaa Brasiliasta. Vieraissa voitot tulivat Puolasta ja Venezuelasta kertaalleen.

Peli alle normitason

Berruto piti peliä erittäin ailahtelevana, jota se olikin molemmilta joukkueilta.

- Peli oli tänään täynnä ylä- ja alamäkiä molemmilla joukkueilla. Tänään hyvä pelin tasapainomme oli kateissa ja pelasimme ajoittain jopa alle minimitasomme, Berruto ruoti lyhyesti peliä.

Maajoukkueen kapteeni Tuomas Sammelvuo oli erittäin pettynyt tappioon ja menetettyihin pisteisiin.

- Halusimme voittaa ja toivoa lippuja Serbiaan. Olen erittäin pettynyt peliin. Puola pelasi paremmin kuin keskiviikkona ja meidän peli ei ollut tasomme mukaista, Sammelvuo tiivisti.

Suomen paras pistemies oli totutusti hakkuri Mikko Oivanen 19 pisteellä. Oivanen taistelee tiukasti koko maailmanliigan pistepörssin ykköspaikasta. Matti Oivanen keräsi 12, Antti Siltala 11, Olli Kunnari 10, Mikko Esko 7 ja Konstantin Shumov 5 pistettä.

Avauserässä eräpallojakin tarjolla

Suomi aloitti tutulla seitsikolla Kalle Määtän tultua korvaamaan syöttöpaikalla Konstantin Shumovin ja Matti Hietasen korvatessa erän lopussa Antti Siltalan. Puolan avaukseen olivat odotetusti nousseet passari Grzegorz Lomasz, yleispelaaja Bartosz Kurek hakkuri Marcel Gromadowski ja keskitorjuja Piotr Nowakowski. Vain Michal Ruciak, Marcin Mozdzonek ja libero Krzysztof Ignaczak olivat säilyttänee paikan avauksessa.

Avauserä sujui pitkään Puolan niukalla edulla, vaikka joukkue tekikin paljon syöttövirheitä. Toki niitä teki Suomikin syöttövirheiden mentyä 7-8.

Suomi nousi ensimmäisen kerran johtoon Kalle Määtän syöttäessä 20-19-tilanteessa, menettäen sen kuitenkin heti takaisin isännille. Paluupostissa johto (23-22) tuli kuitenkin takaisin Matti Oivasen torjuessa Gromadowskin komeasti laidasta.

Suomi pääsi yrittämään eräpalloa kahdesti, mutta kentälle tullut Zbigniew Bartman oli vahva hyökkäyksissään kääntäen edun Puolalle. Lopulta Gromadowski torjui laidasta Kunnarin ja erä kolmannella eräpallolla Puolalle 29-27.

Toinen parempaa, kolmas todella heikkoa

Toisen erän alussa Suomi karkasi heti Mikko Eskon ja muuten vaisusti aloittaneen Olli Kunnarin syöttövuoroilla jo 10-5- johtoon. Parhaillaan Suomen johto kasvoi jo seitsemään pisteeseen (18-11) Puolan pelin harhaillessa pahoin.

Puola sai loppuerässä hieman otetta, mutta Suomi hoiti erän kuitenkin nimiinsä 25-20.

Kolmannessa erässä Bartosz Kurek nousi suureen rooliin heti teknisen aikalisän (8-7) jälkeen nostaen Puolan syöttövuorollaan ja komeilla kuutospaikan hyökkäyksillään johtoon. Tästä Suomi ei enää toipunut, vaan peli meni totaalisen umpisolmuun.

Erän lopussa Berruto antoi peliaikaa passari Kalle Määtälle, hakkuri Olli-Pekka Ojansivulle, yleispelaajille Urpo Sivulalle ja Tuomas Sammelvuolle sekä Anssi Vesaselle. Vesanen tekikin heti ensimmäisestä passista maailmanliigan avauspisteensä. Siinä erän positiiviset asiat pitkälti Suomen kannalta olivatkin.

Puola vei neljännen erän murskaavasti 25-16 erän lopun mentyä isännille 18-8.

Kunnari loukkasi nilkkansa

Neljännen erän alkupuolisko oli kovin erikoinen. Passari Esko teki peräti kuusi pistettä itse tilanteen ollessa Suomelle 11-7.

Tämän jälkeen peli ailahteli suuresti puolelta toiselle pitkienkin pisteputkien muodossa. Viimeinen kunnon pisteputki tuli Suomelle ja lopulta erä pienten vaikeuksien kautta 25-22. Suomen ensimmäisessä eräpallossa Olli Kunnari satutti verkkotilanteessa nilkkansa ja joutui loppupeliksi sivuun.

Viidenteen erään Kunnari paikan otti kapteeni Sammelvuo. Eskon upean 2-1-johtopisteen jälkeen Puola otti ohjat käsiin ja passari Lomaszin ässän myötä puolet vaihtuivat jo isäntien turvallisessa 8-4- johdossa.

Loppuerä kulki samoissa merkeissä Puolan syötettyä vahvasti Suomen vastaanoton vaikeuksiin.