Loppurutistus riitti voittoon Belgiasta

Suomen maajoukkueen MM-kisaunelma säilyi kirkkaana Tampereen karsintaturnauksen avausottelun jälkeenkin. Belgia aiheutti Suomelle vaikeuksia sitkeällä uurastuksellaan, mutta lopulta Suomi vei sarjapisteet viiden erän jännitysnäytelmän jälkeen 3-2 (25-20, 28-30, 25-20, 22-25, 15-11).

Belgia osoittautui jälleen Suomelle hankalaksi vastustajaksi. Vaikka Belgia oli kolmessa edellisessä joukkueiden kohtaamisessa voittanut vain erän, sen vahvuudet ja vaarallisuus tunnettiin maajoukkueen leirissä hyvin.

Suomen päävalmentaja Mauro Berruto totesi pelin hengen olevan selvä tässä turnauksessa: vain voitot merkitsevät.

- Tämä tuntui ehkä turnauksen vaikeimmalta peliltä, koska se oli ensimmäinen. Kyseessä oli ottelu joka TÄYTYI voittaa. Belgia pelasi tänään hyvän ottelun ja erityisesti haluan kehua liberoa (Bert Derkoningen). Joka tapauksessa olen todella tyytyväinen, sillä tässä turnauksessa ei tyylipisteitä lasketa: vain voitot.

Kapteeni Tuomas Sammelvuo myönsi joukkueen pelin olleen kaukana parhaasta osaamisesta.

- Peli osoittautui todella hankalaksi. Peli ei ollut meidän parasta osaamista missään nimessä. Yksi syy siihen oli tietysti vastustaja. Belgialla oli neljännen erän loppuun asti hyvä vastaanotto ja meidän torjunta sekä puolustus olivat suurissa vaikeuksissa. Voitto tyydyttää, mutta paljon täytyy huomiseen peliin parantaa.

Suomen pisteistä hakkuri Mikko Oivanen teki 25 ja Olli Kunnari 20. Kunnarin hyökkäystehot olivat joukkueen parhaat (58 %) niukasti ennen Oivasen vastaavia (54 %).

Suomen taistelun ilmentymäksi nousi jälleen Antti Siltala, joka tuli peliin kolmannessa erässä. Siltala keräsi lopulta kuusi pistettä, mutta oli selkeäti pistemääränsä kertomaa tärkeämpi lenkki joukkueessa.

Belgian kapteeni Jo Van Decraen ei ollut maansa myynyt mies pelin jälkeen. Silti voiton karkaaminen tietysti harmitti tiukan viisieräisen pelin jälkeen.

- Toisaalta olen tyytyväinen, toisaalta pettynyt peliin. Joka tapauksessa missasimme mahdollisuuden isoon voittoon.

Päävalmentaja Claudio Gewehrt myönsi joukkueensa panostaneen kovasti aloituksiin. Ensimmäisessä erässä se ei toiminut yhdeksän syöttövirheen ollessa saldona.

- Sen jälkeen saimme syöttöämme toimimaan ja Suomi oli selkeissä vaikeuksissa. Niin kauan kuin syöttö toimi, saimme Suomen paineen alle.

Sammelvuo palasi seitsikkoon

Maailmanliigasta suurimman osan otteluista vatsalihasvamman takia poissa ollut joukkueen kapteeni Tuomas Sammelvuo palasi toiselle yleispelaajan tontille avaukseen. Muut Suomen miehet taistelun alussa kentällä olivat passari Mikko Esko, hakkuri Mikko Oivanen, keskitorjujat Matti Oivanen ja Konstanin Shumov, toinen yleispelaaja Olli Kunnari sekä libero Pasi Hyvärinen.

Avauserä oli todella hermostunutta ja heikkotasoista. Belgia suorastaan lahjoitti erän Suomelle jo aloitusvirheillään, joita tuli kaikkiaan yhdeksän kappaletta.

Suomi repäisi tarvittavan eron heti toisen teknisen aikalisän jälkeen ja piti sen loppuun asti (25-20) lähellekään parastaan esittämättä. Odotetusti Belgian tehokkain ase avauserässä oli hakkuri Gert Van Walle, joka teki  viisi pistettä.
Van Walle vain oli ainoa hyökkäyspään onnistuja belgialaisilta.

Toisessa erässä ratkaisu venyi pitkälle jatkopalloille, Ensin Belgia pääsi kokeilemaan erän lopettamista neljästi, mutta Suomi taisteli vielä ne edukseen ja sai yhden eräpallomahdollisuuden (28-27). Belgia nousi kuitenkin vielä sillasta ja käänsi erän itselleen lähinnä Kristof Hohon johdolla 28-30.

Siltala terävästi mukaan peliin

Tasaisen erän alun jälkeen Berruto päätti korvata Sammelvuon erinomaisia otteita maailmanliigan aikana esittäneellä Antti Siltalalla. Päätös osui naulan kantaan ja Siltala sytytti Suomen ensimmäisen kerran kunnon taisteluun. Belgian 11-9-johto kääntyi hetkessä Suomen 13-11-numeroiksi.

Belgian hyvä ote herpaantui erän lopussa ja vieraat eivät saaneet enää hyökkäyksiään päätetyksi haluamallaan tavalla. Suomi karkasi selvään erävoittoon Siltalan hyvän syöttövuoron avittamana.

Neljänteen erään Belgia sai toisen erän tapaan heti 3-0-johdon. Erityisesti vaihdosta tulleet molemmat yleispelaajat Matthijs Verhanneman ja Gertjan Claes olivat vahvoja erän alussa. Van Wallekin heräili taas huonomman vaiheen jälkeen uudelleen ja johti joukkueensa peräti 8-3-johdossa ensimmäiselle tekniselle aikalisälle.

Belgia oli erässä koko ajan Suomea edellä ja väänsikin ottelun viidenteen erään 25-22-erävoitollaan.

Päätöserässä löytyi varmuus

Suomi löysi ratkaisevalla hetkellä varmuuden peliinsä ja päätöserässä Belgia ei saanut yhtään pistettä omilla syöttövuoroillaan.

Suomi ryösti heti erän ensimmäisessä pallossa pisteen Matti Oivasen ässäsyötöllä ja 3-2-tilanteessa Mikko Esko löi vastapalloon toisen "murtopallon".

Seuraavaa odoteltiinkin aina 12-9-numeroihin, jotka viimeisteli Olli-Pekka Ojansivun syötön jälkimausteena Olli Kunnari. Viimeisen pallon kenttään paukautti hakkuri Mikko Oivanen.

Suomi kohtaa toisena turnauspäivänä Saksan kello 15 Tampereen Hakametsän jäähallissa. Lauantain myöhäisemmässä ottelussa kohtaavat Venäjä ja Belgia.

MM-karsintaturnauksen kaksi parasta joukkuetta selviytyy ensi vuoden syksynä Italiassa pelattavaan 24 maan MM-lopputurnaukseen.