Leijonille tappio kauden avauksessa

Tsekki - Suomi 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
24.49 1-0 Roman Cervenka
59.46 2-0 Jiri Hudler tm

Olympiakausi 2009-2010 käynnistyi A-maajoukkueen osalta torstai-iltana Tsekeissä. Karlovy Varyn uutuuttaan kiiltelevään jäähalliin oli saapunut mukavasti katsojia seuraamaan Tsekin EHT-turnauksen, Czech Hockey Gamesin avausottelua Tsekki-Suomi. Leijonien kausi käynnistyi tappiolla, kun isäntäjoukkue korjasi täyden pistepotin jalkapallolukemin 2-0.

Suomi on Tsekeissä liikkeellä melko kokemattomalla ryhmällä, varsinkin jos vertaa muiden EHT-maiden Ruotsin, Tsekin ja Venäjän kokoonpanoihin. Suomen joukkue koostuu pääosin kotimaan SM-liigakaukaloita koluavista pelureista, sillä vain kaksi puolustajaa ansaitsee elantonsa Ruotsin pääsarjasta. Lisäksi mukana on tällä tasolla huomattavan suuri määrä ensikertalaisia. Leijonien kuudesta tulokaspelaajasta viisi suoritti tänään A-maajoukkuedebyyttinsä. Kuudes mies, maalivahti Pekka Tuokkola, seurasi Tsekki-ottelun vaihtoaitiosta.

Ensimmäisessä erässä Suomen kokemattomuus ei pahemmin näkynyt ja joukkueet pelasivat tasavahvan avauserän. Suomi pisti ansiokkaasti kampoihin kotijoukkueen nimivahvalle joukkueelle. Ottelun erotuomari oli ensimmäisen erän näkyvin hahmo, sillä pelaajia komennettiin tasaisen kiivaaseen tahtiin jäähypenkille. Ylivoimat eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta maalien muodossa.

Toisessa erässä kotijoukkue sai kuparisensa rikki ja siirtyi ajassa 24.49 1-0 –johtoon. Maalia edelsi pitkään kestänyt paine Suomen puolustuspäässä, Leijonat eivät saaneet kiekkoa kunnolla haltuun ja usein moitittu, mutta tehokas purkukiekko jäi puuttumaan. Tsekki pelasi kiekkoa maalia kohti ja parin pompun jälkeen Roman Cervenka survoi kiekon ilmasta Leijonaverkkoon.

Ottelun avausmaali jäi lopulta myös pelin voittomaaliksi. Suomen rynnistys kolmannessa erässä jäi melko tukkoiseksi, kun peliään koko ajan parantanut kotijoukkue kontrolloi kaukalon tapahtumia isännän elkein. Leijonat saivat pienimuotoisen kirin aikaiseksi aivan ottelun lopussa, kun päävalmentaja Jukka Jalonen otti pari minuuttia ennen loppua aikalisän, jonka jälkeen Suomi yritti tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Toiveet tasoitusmaalista ja jatkoajasta murenivat lopullisesti 15 sekuntia ennen loppua Arttu Luttisen sokkosyöttöön Suomen siniviivan tuntumassa. NHL:n Detroitissa viime kaudella vajaa 60 pinnaa takonut Jiri Hudler, joka nykyään pelaa KHL:n Moskovan Dynamossa, ei jättänyt käyttämättä Luttisen tarjoilua ja napautti rannelaakinsa tyhjään Leijonarysään.

Lopputulos 2-0 kuvaa melko hyvin ottelun tapahtumia – Tsekki oli ehkä juurikin sen verran Suomea edellä. Jossiteltavaa jää tosin lähes aina, niin nytkin, kun Tsekiltä jäi aivan ottelun lopussa viheltämättä jäähy pelin viivyttämisestä. Mutta jossittelu on myös aina turhaa, niin nytkin. Suomen näkyvimmät pelaajat olivat hyökkäyspään Marko Anttila, Kristian Kuusela, Jari Viuhkola sekä sokerina pohjalla useita huipputorjuntoja esittänyt maalivahti Petri Vehanen.

Tsekin EHT-turnaus jatkuu Suomen osalta lauantaina Venäjää vastaan, joten vastus ei ainakaan kalpene tämän iltaisesta.