Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi lähellä suuryllätystä EM-kisa-avauksessaan

 

Suomi lähellä suuryllätystä EM-kisa-avauksessaan


Suomi teki paluun koripallon EM-kisaparketeille 16 vuoden tauon jälkeen samalla metsästysilmeellä, jolla ”susijengi” itsensä kisoihin selvitti. Urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen kannustamana Suomi pisti kokeneen MM-kisakävijä Kroatian tiukoille ja taisteli voitosta viimeiselle minuutille saakka, mutta joutui taipumaan lukemin 79-84 (43-41).

Haastajana lohkon ennakkosuosikkeihin lukeutuvaa Kroatiaa vastaan lähtenyt Suomi hallitsi kenttätapahtumia ajoittain yritteliäällä puolustuksellaan ja uskaliaalla hyökkäyspelaamisellaan. Suomi on viime vuosina näyttänyt pystyvänsä jättiläistenkin kaatoon, kun päivä on oikea. Vaikka EM-kisa-avaus oli suomalaisittain pirteä, tänään ei kuitenkaan ollut jättiläisten kaatopäivä.

Kroatian pelastajaksi nousi Bojan Bogdanovic, joka upotti kroatialaisten kannalta vapauttavat kolmen pisteen korit ottelun päätösneljänneksellä.

- Tehtiin muutama pieni virhe puolustuksessa ja Bogdanovic jäi vapaaksi. Lopussa yritettiin tulla vielä takaisin, mutta muutama ohiheiton ja virheen jälkeen aika loppui kesken, kuvaili Teemu Rannikko.

- Pienistä asioista tällaisten pelien voittaminen on kiinni. Emme onnistuneet pitämään puolustuskonseptiamme koossa aivan loppuun saakka. Emme olleet toisella puoliajalla aivan yhtä aggressiivisia kuin ensimmäisellä. Jotain kokonaispanoksestamme kertoo kuitenkin se, että Kroatian kaltainen maailmanluokan joukkue sortui puolustuksemme edessä 20 menetykseen, arvioi puolestaan Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

- Kroatia teki mitä piti voittaakseen. Se löysi meidän puolustuksesta ja hyökkäyksestä ne muutamat heikkoudet ja hetket, joka on hienon joukkueen merkki. Tänään heidän ratkaisijakseen nousi Bogdanovic, mutta noin laajasta joukkueesta (kuin Kroatia on) ratkaisija on varmasti huomenna joku toinen. Tiedämme kaikki, että tämä ei ollut viimeinen ottelu turnauksessa, jonka Kroatia voittaa, Dettmann kehui.

Joukkuepanosta isolla alkukirjaimella

Suomi pelasi erinomaisen avauspuoliskon. Sinivalkoisten susipaitojen auttava joukkuepuolustus oli myrkkyä Kroatialle. Kroatialaiset eivät löytäneet tietään korille, eikä kaukoheittokaan kulkenut suomalaispaineessa.

Myös hyökkäyspelissä nähtiin joukkuepanos isolla alkukirjaimella. Suomen siirtyessä vajaassa kuudessa minuutissa 17-10-johtoon, oli tulostaulun pistesarakkeessa merkintöjä jo seitsemän suomalaispelaajan kohdalla. Kolmosviivan takaa olivat onnistuneet jo tuossa vaiheessa Sasu Salin, Kimmo Muurinen, Petteri Koponen ja Rannikko.

Kroatia kuitenkin osoitti, ettei sille tarvitse antaa paljoa siimaa lähteäkseen karkuun. Se juoksi Suomen muutamasta pallonmenestyksestä väkevästi nopeita hyökkäyksiä ja kuroi eron umpeen.

Parhaimmillaan Suomi johti Mikko Koiviston kolmosen jälkeen 11 pisteellä (31-42), kun se toisella jaksolla vei vajaan viisiminuuttisen nimiinsä 16-2. Suomen esitykset kentällä olivat sen arvoisia, että ministeri Arhinmäki seurueineen nousi seisaalleen aloittamaan ”Suomi”-kannustushuudot saaden menoon mukaan kentän toisella puolella olleen parinkymmenen vahvuisen suomalaiskannattajien joukon.

- Pelattiin todella hyvin, etenkin alussa ja siitä voimme oikeasti olla ylpeitä. Energiataso hieman loppui ja jouduttiin luopumaan aggressiivisuudestamme, näki Suomen parhaimmistoon kuulunut Koponen ottelun juonen.

Suomi menetti 43-41-puoliaikajohtonsa kolmannella jaksolla, mutta onnistui pysyttelemään iskuetäisyydellä koko loppupelin. 

Shawn Huff teki vastustamattomasti päätösjakson alussa kahdeksan peräkkäistä pistettä, joilla Suomi tuli pisteen päähän (67-66). Samaan asemaan Suomi pääsi uudelleen, kun heittonsa kanssa takellellut Gerald Lee Jr löysi kateissa olleen jyvänsä ja nosti lähietäisyydeltä hook-heitolla lukemiksi 73-72.

”Oli suuri kunnia, että ministeri oli paikalla”

Suomen tasaisesta joukkueesta Koponen taiteili eniten pisteitä, 14. Sasu Salin ylsi 13:een, Huff ja Rannikko kymmeneen pisteeseen. Kroatian Bogdanovic kokosi voittajille peräti 27 pistettä heittäen kolmosensa huimasti 6/8.

Suomalaispelaajien silmistä paistoi luonnollinen pettymys loppusummerin soitua. Torstain ottelu Kreikkaa vastaan tulee kuitenkin nopeasti eteen, joten katseet on siirrettävä nopeasti seuraaviin koitoksiin.

- Olemme tulleet kisoihin pelaamaan ja pitämään hauskaa, mutta myös voittamaan. Kroatia-peli on unohdettava seuraavan tunnin kuluessa ja keskittymisen Kreikka-otteluun on alettava. Tiedän, että olemme valmiita klo 18, kun pallo heitetään ilmaan, Rannikko lupaili.

Omien päättävyys ja energia olivat asioita, jotka miellyttivät päävalmentaja Dettmannin silmää. Kiitosta sateli Dettmannilta myös joukkueen ulkopuolelle.

- Oli urheilulle ja koripallolle erittäin iso asia, että urheilu- ja kulttuuriministeri oli tänään paikalla. Joukkuekin pani merkille ministerin tekemät valinnat ja hänen tulemisensa kisoihin oli joukkueelle suuri kunnia. Se kielii arvostuksesta, Dettmann päätti.

Suomelle Kroatia-ottelu oli historian sadas EM-kisaottelu. Edellisestä voitosta on ehtinyt vierähtää tovi, sillä se on peräisin vuodelta 1977. Kyseisen tilastomerkinnän muutosta Suomi pääsee kokeilemaan torstaina, jolloin vastaan asettuu lohkon toinen suosikkijoukkue Kreikka.

Kreikkalaiset aloittivat oman EM-kisaurakkansa kukistamalla Bosnia-Hertsegovinan 76-67. Suomi-Kreikka käynnistyy torstaina klo 18. Nelonen Pro televisioi ottelun suorana.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle