Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi pelaa koripallon EM-kisoissa

 

Suomi pelaa koripallon EM-kisoissa


Suomen koripallomaajoukkueen paikka EM-lopputurnauksessa on varmistunut. EM-kisaliput ”susijengille” kirjoitti Portugali, joka venyi Unkarissa torstai-iltana 66-57-vierasvoittoon. EM-kisapaikka on Suomelle ensimmäinen 16 vuoteen.

- Onhan tämä hieno juttu ja ennen kaikkea historiallinen päivä koko suomalaiselle palloilulle. Tässä on jännitetty koko päivä monenlaisia pelejä. Ensin Suomi selviytyi upeasti universiadien koripallossa kahdeksan parhaan joukkoon, HJK voitti Schalkenin ja viimeisenä meidän paikka EM-kisoihin varmistui, kähisi pahan flunssan kourissa oleva Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Suomen ollessa edellisen kerran EM-kisoissa oli nykymaajoukkueesta mukana päävalmentaja Dettmann sekä tuolloin 18-vuotias suurlupaus Hanno Möttölä. Kaikille muille tuleva EM-lopputurnaus on täysin uudenlainen haaste, hyppäys tuntemattomaan.

EM-kisojen keltanokkiin lukeutuu mm. jo konkari-ikään ehtinyt Teemu Rannikko.

- On tämä maajoukkueuralle komea palkinto, eräänlainen kruunu. 14 vuotta tässä on pyöritty ja kisapaikkaa metsästetty. Pidän EM-kisoihin selviytymistä merkittävänä myös suomalaiselle korikselle. Olemme viime vuosina pelanneet hyviä pelejä ja nyt yleisö sekä media ovat kiinnostuneet isosti. Ei suomalaiselle palloilujoukkueelle ole aivan jokapäiväistä selviytyä EM-kisoihin. Lentismiehet ovat tehneet hienoa työtä, pelaavat EM-kisoissa ja me tulemme nyt perässä, iloitsi Rannikko.

”Ei muuta suunnitelmia, karsintalohkon voitto tavoitteena”

Siitä huolimatta, että piskuinen Suomi selviytyi maailman toiseksi harrastetuimman palloilulajin arvokisoihin, otettiin EM-kisapaikan varmistuminen maajoukkueen keskuudessa vastaan varsin hillitysti. Niin hillitysti, että se oli omiaan vahvistamaan ”miehet missiolla” –käsitystä. EM-kisoihin selviytyminen oli välietappi, mutta vain sellainen.

Maajoukkue illasti ja katsoi yhdessä Unkari-Portugali-ottelun Amer Sportsin toimitalossa Käpylässä, jossa Koripalloliitonkin toimitilat sijaitsevat. Portugalin varmistettua voittonsa ilmoille kajahti muutamia ”hyvä jätkät!” –huutoja, kaverukset heittelivät muutamia ”ylävitosia”, mutta pian kaikki olivat matkalla jo yöpuulle, valmistautumaan perjantaisiin harjoituksiin.

- Totta kai tämä on iso asia meille ja suomalaiselle korikselle. Ja samalla pieni helpotus, mutta kisapaikka ei kuitenkaan muuta meidän huomisia suunnitelmia, eikä ensi viikonkaan suunnitelmia. Tahdomme voittaa karsintalohkon, täräytti Möttölä.

EM-karsinnan voittaja etenee EM-kisoissa lohkoon C eli ns. Balkanin lohkoon, jossa pelaavat Bosnia-Hertsegovina, Kreikka, Kroatia, Makedonia ja Montenegro. Lohkon kakkosta odottaa kovat haasteet, sillä sen matka vie lohkoon A, jossa pelaavat hallitseva Euroopan mestari Espanja, MM-kakkonen Turkki ja MM-kolmonen, EM-kisaisäntä Liettua sekä Iso-Britannia ja Puola. Alkulohkoista kolme parasta etenee jatkoon.

- Meillä on kaksi pakkovoittoa edessä, jotta lohkoykkösen paikka on selvä. Se antaisi meille paremmat lähtökohdat selviytyä EM-kisoissa alkulohkosta jatkoon, jonka on tavoitteena. Toinen lohko tuntuu näin ennakkoon vielä suomalaiselle joukkueelle aika kovalta, Möttölä pohdiskeli.

”Tultu pitkä matka”

Suomen maajoukkueen ”nuoriso-osastoon” kuuluva Petteri Koponen oli EM-kisapaikan ratkeamisen jälkeen samalla aaltopituudella vanhempien virkaveljiensä kanssa.

- Tuntuuhan tämä hyvältä, mutta nyt on vasta minimitavoite saavutettu. Fiilis on edelleen nälkäinen ja karsintavoittajan titteliä metsästetään, kommentoi ”susijengin” takakentän saalistaja Koponen.

Siinä missä Möttölä debytoi miesten maajoukkueessa vuonna 1995 ja Rannikko vuonna 1997, teki Koponen ensiesiintymisensä vuonna 2006.

- Olen itse ollut vasta viisi vuotta mukana, mutta pitkä matka on ehditty kulkea yhdessä. Viisi vuotta sitten pelattiin B-divisioonaa Euroopan pieniä maita vastaan ja nyt ollaan matkalla EM-kisoihin. Olemme saavuttaneet hyvän tason pelillisesti ja jatkossa haluamme tehdä tästä menestyksestä jokavuotista, Koponen kaavaili.

Ennen vetäytymistään yöpuulle Koponen vilkaisi Möttölän, Rannikon, Tuukka Kotin ja muiden konkareiden suuntaan ja totesi sen, mitä koko suomalainen koripalloväki varmasti ajattelee.

- Nyt on hieno fiilis vanhempien jätkien puolesta. He ovat aika kauan tätä jahdanneet.

Suomi kohtaa seuraavassa EM-karsintojen ottelussaan Unkarin, jonka EM-kisahaaveet karisivat Portugali-tappion myötä. Ottelu Unkaria vastaan käynnistyy sunnuntaina 21.8. klo 19 Helsingin Jäähallissa. Torstain aikana ottelun ennakkolipunmyynnissä lähestyttiin 6000 myydyn lipun rajapyykkiä.

Suomelle voitto Unkarista on tärkeä karsintalohkon voittoa ajatellen. Ottelun voittaessaan Suomelle riittää karsintojen päätöspelistä (24.8.) Portugalia vastaan alle 12 pisteen tappio ykköspaikan saavuttamiseksi. Mikäli Suomi Unkarille sunnuntaina häviäisi, nousisi Portugali karsintaykköseksi voittamalla Suomen.

EM-kilpailut käynnistyvät Liettuassa 31. päivä elokuuta.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle