Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Seistolan neljä MM-pronssia tuottanut kilpaura päätökseen

Seistolan neljä MM-pronssia tuottanut kilpaura päätökseen

 

Endurokuljettaja Matti Seistola on päättänyt lopettaa kilpauransa, jonka aikana hän saavutti neljä MM-pronssia. Pirkkalalaisen päätös kypsyi sunnuntaina päättyneen MM-kauden loppupuoliskon aikana. Seistola ehti ajaa ammattilaisena yli kymmenen vuotta, ensin motocrossissa ja viimeiset kaudet endurossa.

- Nyt on oikea hetki lopettaa kilpaileminen. Minusta tuntuu, ettei kisaaminen ole enää niin tärkeää kuin aiemmin. Vaatii paljon aikaa ja uhrauksia, jotta voi kilpailla maailman huipulla maailman parhaita vastaan niistä tuloksista, jotka ovat tavoitteenani. Sitä en enää jaksa, sunnuntaisessa MM-päätöksessä uransa neljännen MM-pronssin varmistanut Seistola kuvailee.

- Minulla on erittäin hyvä fiilis lopettamisesta ja kaikesta, mitä olen urani aikana tehnyt ja saavuttanut. Olen edelleen kilpailukykyinen ja Sherco-tiimi halusi minun jatkavan, joten myös heillä oli luottoa kykyihini. Nyt on kuitenkin aika keskittyä muuhun.

Motocrossin kautta endurohuipulle

32-vuotias Seistola panosti uransa alkuvaiheessa motocrossiin, missä hän voitti Euroopan mestaruuden vuonna 2004. Kyseisen kauden puolivälissä italialainen SRS Honda -tiimi kiinnitti pirkkalaisen tiimiinsä, jossa Seistola viihtyi kauden 2008 loppuun saakka. Seistola ajoi SRS Hondan väreissä MM-sarjaa neljä kautta ollen parhaimmillaan MX2-luokassa kahdeksas vuonna 2007.

Seistolan MM-kausi 2008 käynnistyi nilkkavammalla, minkä takia häneltä jäi useampi MM-osakilpailu ajamatta. Koko vuosi oli pettymys ja ensimmäistä kertaa urallaan Seistolan tulokset eivät parantuneet, vaan hän jäi MM-sarjassa 20:ksi.

Italialainen Fabrizio Azzalin tarjosi Seistolalle kuitenkin paikkaa endurotiimissään MM-sarjaan kaudeksi 2009. Seistola epäröi vaihtoi. Hänellä oli mahdollisuus jatkaa uraansa motocrossin MM-sarjassa niin sanotusti B-luokan tiimissä tai hypätä enduroon ja suoraan Husqvarnan tehdastiimiin. Seistola päätti vaihtaa lajia.

- Endurosopimus ei ollut lainkaan sitä, mitä etsin. Seinä oli kuitenkin noussut crossissa pystyyn ja Husqvarnalta tuli hyvä tarjous, joten päätin lähteä kokeilemaan, Seistola muistelee.

- Kun olin tutustunut tiimiin sekä lajiin ja aloin harjoitella, nousi mielenkiintoni todella paljon. Tajusin, että jos haluan edelleen ajaa ammattikseni moottoripyörällä, on enduro lajini. Aloin harjoitella lajin ominaisuuksia sekä saloja ja pystyin nopeasti asettamaan korkeita tavoitteita.

Italiankielen jo motocrossin ammattilaisuransa alussa opetellut Seistola omaksui ”saapasmaan” ja sikäläisten tiimien toimintatavat, mikä on yksi syy sille, että Seistola edusti koko motocrossin ammattilaisuransa aikana vain yhtä tiimiä ja koko enduron ammattilaisuransa ajan vain yhtä tiimiä.

- Azzalin pelasti urani. Se on selvä. Samalla sain erittäin tärkeää tukea Husqvarnan-maahantuoja MP-Racingilta Hyvinkäältä ja siellä yrityksen omistaja Sauli Penttilältä sekä huoltopuolen Timo Aaltoselta, Seistola korostaa.

- Kaksi vuotta sitten Azzalinin tiimi vaihtoi Husqvarnasta Shercoon ja minä sain jatkaa tiimissä. MP-Racing on puolestaan nykyisin Sherco-maahantuoja.

Maailmanmestaruuden tavoittelua

Seistolan ensimmäinen vuosi enduron MM-sarjassa oli vaikea. Kesällä tullut polvivamma keskeytti kauden ja sairausloman pituus lähenteli viittä kuukautta. Seistola sai kuitenkin jatkosopimuksen ja pääsi ajamaan 450-kuutioisen nelitahtisen Husqvarnan sijaan motocrossuraltaan tutun kokoista pyörää, eli 250-kuutioista nelitahtista.

Seistola oli E1-luokan MM-sarjassa neljäs kaudella 2010. Vuonna 2011 irtosi uran ensimmäinen MM-mitali, pronssi, samasta luokasta. Samana vuonna Seistola otti Suomen ryhmittymässä maajoukkueiden maailmanmestaruuden.

Kausi 2012 ei vastannut odotuksia ja Seistola jäi E1-luokan MM-sarjassa viidenneksi, mutta vuotta myöhemmin tuli jälleen MM-pronssia.

Azzalinin tiimi vaihtoi käyttämään ranskalaisia Sherco-pyöriä ja Seistola istutettiin 300-kuutioisen kaksitahtisen satulaan kaudeksi 2014. Se tarkoitti uuden opettelua, mutta myös lisää motivaatiota harjoitteluun.

Seistola ajoi E3-luokan MM-pronssia kaudella 2014 ja uusi saavutuksen nyt sunnuntaina päättyneellä kaudella.

Unelma maailmanmestaruudesta ei koskaan toteutunut, mutta Seistola katsoo uraansa erittäin hyvillä mielin. Takana on vuodesta 2004 käynnistynyt ammattilaisura, motocrossin Euroopan mestaruus ja MM-sarjan kahdeksas tila sekä enduron MM-maajoukkuekulta, neljä MM-pronssia ja viisi MM-osakilpailuvoittoa.

- Minulla on ollut monta hyvää vuotta, vaikka toki sekaan on mahtunut loukkaantumisiakin. Olen saanut tavoitella isoja asioita ja laittanut kaiken peliin. Niin myös tänä vuonna, kun johdin MM-sarjaa alkukaudesta, mutta tein kesällä ajovirheen ja katkaisin sormeni osuttuani puuhun.

- Ensimmäinen MM-pronssi tuntui silloin todella makealta ja on edelleen hyvin mielessä. Sen jälkeen pystyin ajamaan maailmanmestaruudesta.

Kohti opiskelija- ja perhe-elämää

Nyt kun lapsena aloitettu harrastus on kääntynyt ammattilaisuran kautta päätepisteeseen, katsoo Seistola tulevaan luottavaisena. Tampereen kupeessa Pirkkalassa asuvan Seistolan perheeseen kuuluvat avovaimo sekä pian kaksivuotias tytär. Seistolan päivät täyttyvät myös nyt syksyllä käynnistyneillä rakennusmestariopinnoilla ammattikorkeakoulussa.

- Iso kiitos kaikesta uraani liittyvästä kuuluu vanhemmilleni, jotka kuskasivat minua lapseni treeneihin ja kisoihin sekä rahoittivat ajamiseni. Nyt myöhemmin avovaimoni on ollut tukenani ja samalla kestänyt kaikki reissuni vuosien aikana, Seistola kiittelee.

- Tietenkin taustalla on myös monia muita, jotka ovat olleet hengessä mukana ja kannustaneet. Olen ilokseni saanut huomata, kuinka moni uraani onkaan vuosien varrella seurannut. Se on ollut hienoa. Nyt on kuitenkin oikea hetki päättää ammattilaisura.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle