Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Treenimotivaatio: kuinka pitää yllä

Treenimotivaatio: kuinka pitää yllä?


Photo by Unknown / CC0 Public Domain

Urheilussa ei ole oikotietä onneen: tämän tietää jokainen, joka on joskus lähtenyt treenaamaan mitä tahansa lajia tavoitteellisesti. Oman lajin oppii vain sitä tekemällä.
Seuraavassa vinkkejä siihen, kuinka saa säännöllisen treenin osaksi onnellista elämää.
 
Mikä on sinun lajisi?
 
Katso rehellisesti treenihistoriaasi. Mitä treenaat ja miksi? Oletko valinnut sen lajin, joka sinulle todella sopii? Oman lajin löytäminen ei tapahdu hetkessä. Usein se vaatii useamman eri lajin kokeilemista. Joillekin se on yksinkertaisesti lenkkarien vetämistä jalkaan ja lenkille lähtemistä (aloittelijan lenkkeilyvinkkejä täältä), kun toinen löytääkin oman lajinsa miekkailusta. Moni saattaakin luovuttaa ennen kuin urheilullinen tosirakkaus leimahtaa. Jos oma laji on vielä hakusessa, niin jatka uusien lajien kokeilemista rohkeasti.
 
Vinkki: kannattaa valita laji, jota voisi kuvitella tekevänsä vielä vuosienkin päästä.
 
Miksi pelkkä motivaatio ei riitä?
 
Jokainen on jossain vaiheessa elämää tuntenut turhautumisen tunteita treenaamisessaan, ja mielessä pyörivät kaikki muut mahdolliset aktiviteetit kuin itse salille meno tai jalkapalloharjoituksiin lähteminen.
 
Miksi niin monet todella haluaisivat treenata enemmän, mutta epäonnistuvat siinä kerta toisensa jälkeen? Meillä jokaisella on ajatuksia siitä, että haluaisimme lihaksikkaamman vartalon tai parempaa hapenottokykyä, mutta lopulta kaikki jää ajatukseksi epämääräisen tyytymättömyyden tunteen alle. Tahdonvoimalla pääsee pitkälle, mutta ennen tahdonvoiman valjastamista oma mieli tarvitsee selkeät toimintaohjeet. Rutiinit ovat aivoille lepoa ja voittavat tahdonvoiman 100-0.
 
Toteutumisaikomus - mitä se tarkoittaa?
 
Treenaamisen epäonnistuminen ei johdu välttämättä tahdonvoiman puutteesta, vaan konkreettisesta päätöksestä siitä, mitä aikoo tehdä. Määritä itsellesi konkreettiset tavoitteet treenaamisen suhteen, jolloin rutiinia on paljon helpompi noudattaa. Treenaaminen ei ole matkaa pisteeseen x, vaan päätös siitä, miltä haluaa tuntea matkanteon aikana.
 
Treenirutiinien ylläpidossa voi käyttää seuraavaa yksinkertaista, mutta tehokasta kaavaa:
 
“Aion (toiminta) tehdä (paikka) (aika).”
 
Tämä saa ajatusprosessin liikkeelle ja pakottaa aivot miettimään, kuinka halutun aktiviteetin voi toteuttaa reaalimaailmassa. Toteutumisaikomus-termi on James Cuirin kirjasta Pura rutiinit atomeiksi. Lue artikkeli Cuirin metodista täältä.
 
Mahtuuko laji elämääsi?

Photo by Unknown / CC0 Public Domain
 
Treenaamiseen vaikuttaa myös ulkolajilliset tekijät, kuten harrastuksen tuoma sosiaalinen piiri ja jopa treeniympäristö. Kannattaa ottaa huomioon omat realiteetit: jos esimerkiksi on allerginen hevosille ja yrittää vakiinnuttaa ratsastusta omiin rutiineihin, tuntuu harrastaminen pelkästään ikävältä.
 
Jos kyse on tiimilajista, niin kannattaa miettiä etukäteen, pystyykö sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin, kuten kisareissuihin. Tai jos treeniajat ovat oman vuorotyön takia mahdottomuus tai treeneihin pitää matkustaa tuntitolkulla, kannattaa järjestää harrastaminen toisella tavalla. Tärkeintä on olla itselleen rehellinen, jotta treenaaminen palvelisi sen todellista tarkoitusta mahdollisimman hyvin: energian ja hyvinvoinnin lisäämistä pitkällä aikavälillä.
 
Päätä vapaapäivät etukäteen
 
Ihminen ei jaksa pakolla vääntämistä pitkän päälle. Eikä mikään ole helpompaa kuin treenaamatta jättäminen. Salille, juoksulenkille tai mihin tahansa liikuntatreeneihin lähteminen vaatii vakaan päätöksen, joka on ennen treeniä psykologisella tasolla tekemättömyyttä vaivalloisempi olotila. Aina löytyisi mukavampia ajanviettotapoja, kuten Netflix tai nettibingo, tai hetki Instagramia selaillen. On hyvä olla itselleen armollinen ja ymmärtää, että tämä on ihmismielelle normaalia käytöstä.
 
Osana aktiivisen arjen reseptiä on myös levosta huolehtiminen. Kun rutiinit saa pyörimään, on hyvä määrittää itselleen myös vapaapäivät. Etukäteissuunnittelu luo elämänhallinnan tunnetta ja pitää positiivista mieltä yllä, ja poistaa mielitekoa aikataulusta lipeämisestä.
 
Itse määritetyt vapaapäivät ovat tärkeitä A) palautumisen B) lajin mielekkyyden ylläpidon vuoksi. Ylitekemisen sijaan on hyvä, jos omaan treenaamiseen jää pieni nälkä. Tuolloin ansaitulla vapaa-ajalla voi hyvällä mielin tehdä niitä asioita, joita muuten olisi tehnyt treenaamista välttääkseen. Kokeile ja ylläty: kun antaa iitselleen luvan rentoutumiseen, heijastuu se treenaamiseen ja elämän muihinkin osa-alueisiin positiivisesti.


Takaisin edelliselle sivulle