Bulgaria varasti voiton Suomen korisnaisilta jatkoajalla

Suomen naisten koripallomaajoukkue sai ryhmää riivanneen kampylobakteeri-infektion jäljiltä vihdoin jalkeille koko ryhmänsä. Pitkään näytti, että Suomi pystyisi avaamaan voittotilinsä EM-karsintojen päätöspelissään, mutta Bulgaria nousi takaa ohi ja korjasi sarjapisteet 83-77 (70-70, 40-43) –jatkoaikavoitollaan.

- Harmittaa niin vietävästi. Olisi ollut kiva päättää pelit voittoon. Positiivista oli se, ettei heitetty hanskoja tiskiin, vaan taisteltiin loppuun saakka, pudisteli päätään Dionne Pounds, joka viikon vuodelevon jälkeen kuului Suomen parhaimmistoon.

- Alkua ja loppua lukuun ottamatta pelattiin karsintojen paras ottelu. Oltiin alussa unessa, enkä tiedä mikä lopussa loppui – oliko se sitten usko vai kunto, harmitteli Suomen tähtilaituri Tiina Sten.

Ottelun alku ei hyvää Suomelle luvannut. Suomi menetti pallon neljässä ensimmäisessä hyökkäyksessään ja kaikkiaan suomalaiset hukkasivat pelivälineen vastustajalle avauskympin aikana peräti 11 kertaa. Bulgaria näytti menevän jo menojaan johdettuaan peliä ensin 9-0 ja heti perään 14-4. Penkiltä tulleen Poundsin avustuksella Suomi sai peliinsä ryhtiä. Poundsin onnistuneella kolmosessa susipaidat nousivatkin 19-18-johtoon vietyään neljän minuutin jakson 15-4.

- Onneksi lopetettiin vastustajille syöttelyjä ja muistettiin, että valkopaitaiset ovat omia, päivitteli Suomen päävalmentaja Tommi Koskinen.

Selvitettyään itselleen Bulgarian prässin purun salat, näytti Suomen hyökkäyspeli iloiselta. Tiina Stenin johdolla Suomi johti toisella jaksolla parhaimmillaan lukemin 32-27. Ilman Jaklin Zlatanovan urotekoja Suomi olisi todennäköisesti karannut vierailtaan. Zlatanova näytti koko hyökkäysarsenaalinsa upottamalla kolmosia, keskietäisyyksien hyppyheittoja ja viimeistellen vielä ajoistakin. 190-senttinen Zlatanova teki ottelun 24 pisteestään 17 jo ensimmäisen 20 minuutin aikana. Sen sijaan Bulgarian ”amerikkalaisvahvistus”, koko EM-karsinnan paras korintekijä Donneka Hodges pysyi nuhteessa jääden ilman pelitilannekoria avauspuoliskolla.

Bulgaria johti ottelua puoliajan viettoon lähdettäessä niukasti 43-40.

Suomi hyytyi Bulgarian paikkaan

Suomi juotti tyrmäystippoja bulgaareille kolmannella jaksolla, jonka alkuun Suomi vetäisi upean 13-0-irtioton. Bulgaria pysyi pisteittä peräti kuusi minuuttia ja Tiina Stenin korilla Suomen johto käväisi parhaimmillaan 12 pisteestä (57-45). Ero kävi uudelleen 12 pisteessä (65-53) Vilma Kesäsen puhkottua ajoillaan päätösjakson alussa Bulgarian puolustusta ja vapautettua syötöllään Tiina Stenin korintekoon. Bulgaria siirtyi pian tämän jälkeen paikkapuolustukseen, joka kylmetti Suomen tulikuuman hyökkäyksen.

Samanaikaisesti Hodges löysi heittojyvänsä ja alkoi Bulgarian hidas, mutta varma nousu. Suomen hyökkäykset päättyivät järjestään kaukoheittoihin, mutta eivät löytäneet tietään perille.

- Paikkapuolustukset ovat olleet meille vaikeita. Kerrankin pelattiin paikkaa vastaan fiksusti, mutta ei vaan saatu palloa koriin. Heittomme eivät olleet mitään räkäroiskaisuja, vaan esimerkiksi (Laura) Sarion kaksi kolmosta oli melkein jo sisällä, mutta pyörähtivät ulos, Koskinen pohti.

Neljännellä jaksolla yhdeksän ja koko pelissä 21 pistettä tehnyt Hodges vei hyppyheitollaan ottelun jatkoajalle tasattuaan tilanteeksi 70-70. Suomen kuiva jakso jatkui aina lisäajalle saakka. Poundsin kolmonen vajaan 42 peliminuutin kohdalla oli Suomen toinen pelitilannekori lähes yhdeksään minuuttiin.

- Rutinoituneet pelaajat pistävät tarvittavat heitot sisään. Meillä ei rutiinia vielä ole tarpeeksi, summasi Koskinen.

Suomen tehokkain ottelussa oli 22 pistettä taiteillut Tiina Sten. Pounds (14/2) ja Kesänen (12/2) sekä tuplatuplan kirjauttanut Taru Tuukkanen (10/13) olivat kotijoukkueen muut onnistujat.

”Tulevaisuus valoisa”

Olemassa olevien tietojen mukaan Suomi joutuu ensi vuonna karsimaan paikastaan A-divisioonassa. Eurooppalaisissa koripallopiireissä on tosin puhuttu A- ja B-divisioonan mahdollisesta poistumisesta myös naisten puolella. Miesten kilpailujärjestelmästähän kansainvälinen koripalloliitto poisti jo kesällä divisioonajaottelun. Päätös ast kun karsinnat vuoden 2013 EM-kisoihin alkaa.

Vaikka Suomi hävisi kaikki karsinnan kahdeksan otteluaan, on Suomi toiveikas tulevaisuutensa suhteen.

- Pitää muistaa, että meillä on edelleen aika nuori joukkue. Ryhmän jokaisen pelaajan on nyt otettava askel eteenpäin, niin alamme voittaa näitä pelejä. Lisäksi meillä on hyviä ikäluokkia ja hyviä pelaajia tulossa, arvioi Tiina Sten viitaten 1990-luvulla syntyneisiin suomalaisnuoriin, jotka ovat mm. nostaneet Suomen 16-vuotiaat Euroopan A-divisioonaan.

Suomi- Bulgaria 77-83 ja. (19-20, 21-23, 19-9, 11-18, 7-13), Vantaa 29.8.2010