Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Daniel Coleman auttaa Katajaa EuroChallengen jatkolohkovaiheen ajan

 

Daniel Coleman auttaa Katajaa EuroChallengen jatkolohkovaiheen ajan


Korisliiga- ja EuroChallenge-otteluruuhkaan välittömästi joulun jälkeen sukeltava Joensuun Kataja on kiinnittänyt joukkueeseen neljännen amerikkalaispelaajan, 27-vuotiaan Daniel "Dan" Colemanin. 206-senttisellä yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston kasvatilla on meneillään viides ammattilaiskausi. Takanaan on yksi kausi Portugalissa ja kolme Ranskassa sekä juuri päättynyt pesti kotimaassaan NBA:n kehitysliigassa (NBDL). Colemanin sopimus kattaa tammi-helmikuun eli käytännössä EuroChallengen jatkolohkovaiheen.

Coleman täyttää Katajassa Julian Terrellin jättämän paikan. Tämän sopimus päättyi suunnitellusti joulukuun puolivälissä eikä jatkosta kanssaan ollut tarvetta keskustella amerikkalaisen loukattua polvensa Korisliiga-ottelussa 8. joulukuuta sen verran ikävästi, että pakkolepo jatkuu vähintään koko tulevan tammikuun.

Vaikka Colemanin pesti Yhdysvaltojen NBDL-liigassa kesti ainoastaan marraskuun lopulla alkaneen kauden kuusi ensimmäistä ottelua, ei laitahyökkääjä missään nimessä epäonnistunut. Sioux Falls Skyforce -organisaatio todisti pelaajan kykyjä aluksi avoimissa try-out -tilaisuuksissa, joiden perusteella irtosi paikka joukkueen marraskuun alussa pidetylle harjoitusleirille. Sieltä tie vei aina lopulliseen kokoonpanoon saakka ja Coleman oli jopa joukkueen aloitusviisikossa kaikissa kuudessa ottelussa. Skyforce voitti näistä viisi ja tilastolukemikseen kirjattiin keskimäärin 19 peliminuuttia, 6,0 pistettä ja 5,0 levypalloa. NBA-taustaisen Hassan Whitesiden rekrytointi pari viikkoa sitten pakotti joukkueen karsimaan kokoonpanoaan ja lähtökäsky kävi hyvistä esityksistä huolimatta juuri Colemanille.

Päävalmentaja Jukka Toijala kuvailee uutta Kataja-vahvistusta monipuoliseksi pelaajaksi, jota voi käyttää pelipaikoilla 3-5.

- Kyseessä on laituri, joka on pelannut pääsääntöisesti kolmos- ja nelospaikkoja. Hän on hyvä urheilija, hyvä heitontorjuja, ja Euroopassa kokemusta hankkinut pelaaja. Tulee hyvästä yliopistosta, jossa pelasi kohtalaisen hyvillä tehoilla.

- Tässä vaiheessa odotan, että hän pystyy pelaamaan etenkin (Jerald) Fieldsin ja (Sami) Lehtorannan kanssa.

Viime kaudella Coleman edusti joulukuusta huhtikuuhun ranskalaista JA Vichy Val d´Allier Auvergne Basketia, joka pelasi maan kakkoliigassa, Pro B:ssä. Tiensä oli jo silloin lähellä kohdata nyky-Kataja-pelaajan, Jonte Flowersin, kanssa, kun heikosti menestyneen ja kauden päätteeksi jopa sarjasta pudonneen joukkueen kokoonpanoa rukattiin joulukuussa 2011: mm. Flowersin pesti päättyi ja yksi uusista pelaajista oli juuri Dan Coleman.

Loppukauden 19 ottelussa Coleman pelasi keskimäärin 31 minuuttia kirjauttaen 14,2 pistettä, 6,6 levypalloa, 0,6 syöttöä, 1,1 riistoa ja 0,6 torjuntaa sekä teholuvun 13,4. Hänet valittiin helmikuussa sarjakierroksen 22 arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun Boulogne-sur-Mer -joukkuetta vastaan syntyivät lukemat 31 pistettä, 9 levypalloa ja 3 torjuntaa.

Vichy-pestiä edeltäneellä kahdella kaudella (2009-11) työpaikan tarjosi samaisen Pro B -liigan JL Bourg Basket. Parhaalla Ranskan-kaudellaan, 2009-10, Coleman pelasi Bourgin kanssa sarjan pudotuspelejä ja tilastolukemansa näyttivät kauden päätteeksi 14,4 pistettä, 5,2 levypalloa, 0,8 syöttöä, 1,4 riistoa ja 0,7 torjuntaa sekä teholukua 13,5.

Ammattilaisuransa kovimpiin saavutuksiin Coleman ylsi ensimmäisenä Euroopan-kaudellaan 2008-09 Portugalissa, jossa hänet valittiin ykkösliigan tähdistöotteluun sekä myöhemmin sarjan parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi. Joukkueensa AD Vagos selvisi sekä pudotuspeleihin että cup-finaaliin ja Coleman kirjautti komeat liigatilastot 18,5 pistettä (6. paras), 7,8 levypalloa (9. paras), 1,1 syöttöä, 1,9 riistoa (8. paras) ja 1,3 torjuntaa (7. paras).

Yliopistoaikana laituria kunnioitettiin NCAA:n/Big Ten -konferenssin toimesta valinnalla tulokastähdistöön (2005) sekä kolmella kunniamaininnalla (2007 ja 2008). Kansallinen valmentajayhdistys puolestaan valitsi hänet kertaalleen alueelliseen tähdistöön (2008).

Liigacup jää väliin

Katajan syyskausi oli alusta loppuun loukkaantumisten varjostama. Maajoukkuemies Vesa Mäkäläinen on ollut polvivaivaisena sivussa koko kauden ja Sami Lehtoranta käsileikkauksen jäljiltä lokakuun loppupuolelta saakka. Kolmas iso pelaaja, Jerald Fields, oli sivussa lokakuun ja neljäs, Terrell, joutui jättämään väliin viimeisen euro-ottelun. Kun pelintekijä Johnell Smithkin kirjaimellisesti liukasteli sairastuvalle toiseksi viimeisessä europelissä, nousee EuroChallenge-saavutusten arvo entisestään.

- Syyskausi on ollut loukkaantumiset huomioiden loistava. Kevätkaudella näköpiirissä on isoja haasteita, mutta juuri nyt näyttää, että terveysrintamalta oltaisiin saamassa positiivisia uutisia, päävalmentaja Jukka Toijala kertoo.

Ottelukalenteria tarkasteltaessa ei Katajan kevät näytä yhtään syksyä kevyemmältä, päinvastoin. Kun tilille kertyi joulutaukoon mennessä 24 virallista ottelua, olisi lähes vastaavassa ajassa jaksettava painaa ennen mahdollisten Korisliigan pudotuspelien alkua vähintään 34 matsia. Pelaajat ja valmennusjohto tekivätkin viime viikolla yksissä tuumin päätöksen, ettei joukkue osallistu tällä kaudella ensimmäistä kertaa pelattavaan liigacupiin. Koripalloliitto hyväksyi ratkaisun.

Tavoitteet niin joukkueella kuin organisaatiollakin ovat tiukasti europeleissä ja Korisliigassa eikä niistä lähdetä tinkimään. Taustaryhmän tekemä lisätyö Colemanin palkkaamisen mahdollistamiseksi on tästä oiva näyttö.

- Tavoitteemme on pelata (EuroChallengen) lohkossa tosissaan jatkopaikasta, mikä edellyttää hyvää korista kuuden ottelun verran. Keväällä tulisi (Korisliigan) pudotuspeleihin päästä lähtemään mahdollisimman korkealta ja mahdollisimman terveenä, Toijala kiteyttää.

- Luvassa paljon pelejä, joten osa tulee palvelemaan joukkuetta myös harjoitustapahtumana.

Kataja starttaa kevätkautensa huomenna perjantaina Korisliiga-kotiottelulla kotkalaista KTP-Basketia vastaan. EuroChallengen jatkopelit käynnistyvät tiistaina 15.1. Joensuussa, jolloin Kataja kohtaa latvialaisen BK Ventspilsin.

Katajan tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle


Joensuun Kataja ry - logo

Kataja - 2012-2013 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2012-2013

Ottelut kaudella 2012-2013

Seuran tiedot - Seuran kotisivutJenna Viljakainen palaa Katajaan

Jenna Viljakainen palaa Katajaan

Katajattarien ensimmäinen uusi kiinnitys ei olekkaan Joensuulaiselle yleisölle niin uusi, sillä Kataja-paitaan tekee paluun seuran oma kasvatti Jenna Viljakainen.

Lue lisää
Atte Perttu Kataja Basketin liigamiehistöön

Atte Perttu Kataja Basketin liigamiehistöön

Joensuulainen Kataja Basket saa kokoonpanoonsa mukavan lisän. 25-vuotias helsinkiläisen Pantterien kasvatti Atte Perttu edustaa joukkuetta seuraavat kaksi pelikautta.

Lue lisää
Julian Terrell vahvistamaan Katajaa

Julian Terrell vahvistamaan Katajaa

Isojen pelaajiensa osalta epäonnista alkukautta pelaava Joensuun Kataja reagoi nopeasti tuoreimpaan, Sami Lehtorantaa kohdanneeseen haaveriin.

Lue lisää
Sami Lehtorannalla edessä leikkaus, toipumisaika 6-8 viikkoa

Sami Lehtorannalla edessä leikkaus, toipumisaika 6-8 viikkoa

Korisliigaa ja EuroChallengea pelaava Joensuun Kataja joutuu olemaan pahimmassa tapauksessa koko loppuvuoden ilman kolmatta ison pään pelaajaansa.

Lue lisää
Joensuun Katajan Sami Lehtorannalla käsivamma, sivussa toistaiseksi

Joensuun Katajan Sami Lehtorannalla käsivamma, sivussa toistaiseksi

Korisliigan kahdella voitolla ja kahdella tappiolla aloittanut Joensuun Kataja menettää kolmannenkin ison pään pelaajansa sairastuvalle.

Lue lisää
Jerald Fieldsin vuoro käydä operoitavana, sivussa kolme viikkoa

Jerald Fieldsin vuoro käydä operoitavana, sivussa kolme viikkoa

Menestyksekkään EuroChallenge-karsinnan jälkeen parhaillaan maanantaiseen Korisliiga-avaukseen UU-Korihaita vastaan keskittyvä Joensuun Kataja menettää lyhyen ajan sisällä toisenkin ison miehen sairaslistalle.

Lue lisää